Rovinj: Dan poslije orkanskog nevremena

Rovinj dan poslije- parkiralište Valdibora (N. O. R)
Rovinj dan poslije- parkiralište Valdibora (N. O. R)

Hvala bogu da nije bilo ljudskih žrtava, najčešće je bila izgovorena rečenica u četvrtak, dan poslije olujnog nevremena koje je zahvatilo zapadno priobalje Istre s epicentrom u Rovinju. S kim god smo razgovarali sve je započinjalo riječima "dobro je, moglo je i daleko gore proći".

Pet i više metarski valovi nosili su sve pred sobom pretvarajući ulice i trgove u bazene. More je  preplavilo prizemlja poslovnih prostora kojima su jedino mogle pomoći vatrogasne pumpe. Metle i  krpe na red došle su danas, kada je valjalo isprati sol pa su se pojavili i redovi ispred autopraonica. Također, komunalci su otvorili štrcaljke na travnatim površinama da bi se biljke oslobodile soli. Upravljalo se i bagerima koji su odvozili i premještali kamenje ispred hladnjače Mirne, ali i s Velikog mola.

Sve raspoložive snage na terenu

Na svakom koraku od Hotela Lone pa sve do Mirnine hladnjače čistilo se, uklanjalo srušeno i razbijeno. Vojske ljudi  rješavale su dio po dio natopljene površine. Ispred hotela, djelatnici Maistre čistili su ponos Rovinja - novoizgrađenu plažu podno Hotela Lone, dok je druga ekipa lopatama grabila mulj i zemlju sa šetnice. U tom dijelu Rovinja, najviše je stradao šank na plaži, kao i svlačionice na Monte Muliniju a kolika je materijalna šteta počinjena, znat će se kroz nekoliko dana.

Što se tiče  ACI-jeve marine, od direktora Borisa Rivića, doznajemo da je očevid u tijeku, te da će s točnim informacijama raspolagati kroz nekoliko dana. Dodao je također, da je evidentirano puno manjih oštećenja, ali i kvarova na infrastrukturi ACI-ja, napose instalacijama. Na parkiralištu Valdibora većina je srušenog i uništenog uklonjena, pa se trenutno radi na čišćenju. Očekuje se da će mala Valdibora profunkcionirati u petak, a velika Valdibora kroz dan ili dva.

Osim vatrogasaca koji su baš kao i djelatnici komunalnog servisa uistinu činili nadljudske napore u spašavanju a potom i sanaciji, građani Rovinja vrijedno su još od ranog jutra zapeli u raščišćavanju. Ne treba smetnuti s uma i da je prema prvim i nepotpunim podacima Kriznog stožera 150 automobila oštećeno, 50-ak brodica uništeno, a dvadesetak stabala srušeno. Do konačnih brojeva i procjene materijalne štete valja pričekati, a do tada zaključiti  kako je olujno nevrijeme pokazalo svu svoju razornu moć, a ljudi s druge strane svoju solidarnost i požrtvovnost.

Sponza: Grad se čisti

Upravo na solidarnosti među ljudima i iznimno brzim, stručnim i profesionalnim intervencijama nadležnih, rovinjski je gradonačelnik Giovanni Sponza temeljio izjave za medije. Uz pohvale svim građanima podsjetio je na činjenicu da se Rovinju, ovako razorno nevrijeme nije dogodilo unazad nekoliko desetljeća.

- Ono što smatram najvažnijim je to da nije bilo ljudskih žrtava, kao i da nije došlo do ekološke štete. Interventni timovi su od prvog trenutka bili na terenu, i danas su svi prometni pravci očišćeni i prohodni. No, grad se i dalje čisti, posljedice nevremena se saniraju i čim to dozvole vremenski uvjeti u moru krenut će se s vađenjem potonulih brodica i snimanjem šteta na lučkoj infrastrukturi, izjavio je gradonačelnik Sponza.

- Podatke o nastalim štetama znat ćemo u nekoliko narednih dana. Tek tada ćemo i znati temeljem pozitivnih propisa ima li elemenata za proglašenje elementarne nepogode, rekao je prvi čovjek Rovinja.

Rovinju se ponovila 1965. godina

Nešto starije Rovinjce, ovo je nevrijeme podsjetilo na pet desetljeća ranije. Svi su spominjali olujno nevrijeme koje se dogodilo: po prvima 1962. godine, drugima 1965. godine, odnosno posljednjima 1967. godine. No, točan je podatak, da je olujno nevrijeme u ranim jutarnjim satima (između tri i pet) točno 28. studenog 1965. godine poharalo Rovinj. Kako doznajemo od djelatnika Centra za povijesna istraživanja (koji su nam i ustupili fotografije), olujno nevrijeme koje je za posljedicu imalo i razbijene kamene stepenice na Monte Muliniju, a prije te famozne 65' godine, dogodilo se i početkom 20. stoljeća, točnije 1916. godine. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter