Rovinj: Dan grada uz sportski i zabavni program

Puhački orkestri i publika ispunili trg
Puhački orkestri i publika ispunili trg

Drugi dan četverodnevne proslave Dana grada Rovinja i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije bio je u znaku sportskog i kulturno-zabavnog programa. Prvi je put u Rovinju, na Trgu maršala Tita, održan Santa Eufemia Brass Festival, na koji je domaćin Limena glazba Rovinj pozvala svoje prijatelje iz zemlje i inozemstva. Najzanimljiviji je bio nastup glazbe Societa' Filarmonica Pozzuolo del Friuli, osnovana davne 1874. godine. U frijulanskim narodnim nošnjama predstavila se preradom nekoliko tamošnjih napjeva i talijanskih kancona.

Svoje je umijeće sviranja pokazao i Pihalni orkestar Marezige, koji je ova godine osvojio drugo mjesta na državnom prvenstvu Slovenije. Na trgu se predstavio dijelom svog bogatog repertoara u kojem su uz koračnice, polke i valcere, klasična, filmska, jazz, dixi i latinskoamerička glazba te evergrini.

Puhački orkestar Rozga došao je iz Dubravice kraj Zagreba, osnovan davne 1902. godine. Sadašnji sastav orkestra, koji je 110. godišnjicu rada obilježio izdanjem novog nosača zvuka je stalo pri vrhu u Zagrebačkoj županiji a posljednjih je godine osvajao drugo i treće mjesto na državnim natjecanjima. Uz domaćina na trgu su nastupali Limene glazbe iz Pazina.

U večernjem dijelu programa na bini su nastupali mladi rovinjski rock bendovi Shock Treatment, Feedbak, No limits i Big wave.

Na 13. susretu pjevačkih zborova u sv. su Eufemiji, crkvi posvećenoj rovinjskoj zaštitnici, uz domaćine iz komornog zbora Rubino nastupila tri gostujuća zbora.

U Zajednici Talijana predstavljen je novi povijesni i kulturni vodič Rovinja, čiji je autor Gabriele Bosazzi, rođen u Trstu o obitelji rovinjskih esula. Bosazzi se odlučio na pisanje vodiče da bi ispravio površnost i brojne nepravilnosti objavljene na internetskim portalima, posebno glede toponima i imena ulica i trgova.

U sportskom dijelu programa u Turističkom naselju Villas Rubin održan je 3. Super sprint triathlon Rovinj - otvoreno prvenstvo Istarske županije. Od ovog naselja do gradske luke održan je 15. plivački maraton.

U dvorani Valbruna odigrava se odbojkaški turnir, na otvorenim igralištima kod Edena međunarodni veteranski turnir u odbojci, na bazenu Delfin vaterpolski memorijal Nikše Kalačića, a u rovinjskom akvatoriju je priređena tradicionalna regata krstaša. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter