Rovinj ce se boriti za Institut

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na rocištu pazinske stalne službe rijeckog Trgovackog suda, u postupku koji je zbog iseljavanja rovinjskog Centra za istraživanje mora pokrenula Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u utorak se dogodila znacajna novost. Naime, Grad Rovinj je, putem svog opunomocenika, zatražio ukljucivanje u spor. Iako se opunomocenik HAZU-a tome usprotivio, sud je donio odluku da se Gradu omoguci ukljucivanje.

Inace, o zgradama i dvorištu ove znanstvene institucije, koju Rovinjci nazivaju samo Institut, vec se vodi postupak na Opcinskom sudu u Rovinju.

U pisanoj izjavi gradonacelnik Giovanni Sponza napominje da je njegov stav ostao principijelan, kakav je bio i pocetkom 2009. godine, kada je objelodanjen prijepor izmedu HAZU-a i "Boškovica".

- Grad ce se koristiti svim pravnim sredstvima da zaštiti interes Rovinja i Instituta jer do iseljenja Centra za istraživanje mora ne smije doci. Vjerovao sam da ce se spor riješiti u trokutu izmedu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Instituta "Ruder Boškovic", u korist Instituta, u korist znanosti. No, do toga nije došlo pa je Grad iskazao svoj pravni interes za opstanak Centra za istraživanje mora u Rovinju i umiješao se u parnicu na strani Instituta, a protiv HAZU-a, koji zahtijeva "predaju nekretnina u posjed i iseljenje" CIM-a. Bude li potrebno, Grad ce pokrenuti zaseban sudski spor, uvijek u korist Instituta, u korist znanosti u Rovinju, istice u svojoj izjavi Sponza.

HAZU je još u ožujku 2009. zatražio od CIM-a da u roku od mjesec dana isprazni zgradu u Ulici Giordana Paliage u Valdibori, jer je on kao vlasnik upisan u zemljišnim knjigama. Tada je HAZU sastavio nacrt ugovora o zakupu po kojem bi se placao najam za korištenje njihove zgrade te ga proslijedio Institutu. Na to se, vele u HAZU-u, Institut oglušio. U Institutu nisu mogli pristati na takvo rješenje jer bi time priznali vlasništvo HAZU-a, o cemu se sudski spore. Nakon toga se bez dozvole HAZU-a ne bi mogli ni razvijati, a mogli bi biti i iseljeni. (A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter