Rovinj ce imati dva biološka procistaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto jednog mehanickog Rovinj bi trebao dobiti dva biološka procistace otpadnih voda nove generacije. Jedan ce zamijeniti postojeci u uvali Kuvi, dok ce se drugi graditi na padinama brda Križ, izmedu turistickih naselja Amarin i Valalta. U njega ce se slijevati otpadne vode ovih naselja i Valdalisa, te sjevernog dijela grada, Borika i Bolnickog naselja, koji još nemaju izgradenu kanalizaciju.

Predstavljajuci studiju utjecaja na okoliš tih novih uredaja za procišcavanje otpadnih voda koordinator izrade sveucilišni profesor Stanislav Tedesci je rekao da su u njenoj izradi sudjelovala brojne znanstvene institucije. Obradivao se utjecaj procistaca na okoliš, urbanizam, geologiju terena, prirode i more. U tijeku dugogodišnje izrade studije pojavile su se nove tehnologije, kojima ispust u more služi samo kao osigurac u slucaju havarije procistaca.

- Voda sve više postaje strateška sirovina. Vec je sada skupa, procišcena još skuplja, pa je dvostruki gubitak ako mora završiti u moru. Zbog toga se ona ocišcena na Križu može koristiti za zalijevanje zelenih površina tri obližnja turisticka naselja, koje se mogu i prihranjivati muljom iz procistaca. Iz Kuvija su vec postavljeni povratni vodovi do turistickog naselja Villas Rubin i Veštra, a blizu je i lokacija buduceg golf terena San Marco, pa ce se i u tom slucaju moci koristiti procišcena voda i mulj, rekao je Tedesci, koji je vec sudjelovao u slicnim projektima u Izraelu i na Cipru, vodecim zemljama u recikliranju vide na Mediteranu.

Sadašnji procistac na Kuvima je mehanicki starije generacije, pa je dotrajao, a oko njega se šire neugodni mirisi. Projektiranje za sjeverni dio Rovinja je zakasnilo, pa turisticka naselje razvijaju svije sustave odvodnje i procišcavanja, te ce se na javni prikljuciti po njihovoj amortizaciji.

Oceanolog Bartolo Ozretic, koji je sudjelovao u svim fazama izrade studije, rekao je da se na njoj radi vec osam godina. Sadašnji sustavi procišcavanja ispusta na zapadnoj ovali Istre izgradeni su na temelju studije s pocetka 70-tih godina. Praksa i ispitivanja kvalitete morske vode su medutim pokazali da su bili dobro locirani i da more uspijeva razgraditi otpadnu vodu koju se u nju ispušta preko podvodnih ispusta. Buduci da se svi procistaci dotrajali, te ih valja obnoviti, bila bi šteta da se voda koja ce se tako procišcavati ispušta u more.

Voditeljica javne rasprave Ljiljana Dravec iz županijskog odjela za zaštitu okoliša je istakla da su nove tehnologije istisnule prije predložena rješenja da se produžavaju ispusti i more, jer ce postojeci prakticki sluciti samo kao osiguranje od kvara procistaca. Buduci da uvid na studiju traje do 8. lipnja, pozvala je gradane da do tada mogu dati svoje primjedbe na predložena rješenje, izložena u ulaznim holovima Gradske uprave u Rovinju i Županijskog poglavarstva u Puli. Sažetak studije može se pogledati na webu Županije istarske.

 


Podijeli: Facebook Twiter