Rovinj: Čačićevi stanovi do daljnjeg "na ledu"

Čačićevi stanovi na Štangi (N. O. R.)
Čačićevi stanovi na Štangi (N. O. R.)

Hoće li se nastaviti s gradnjom tzv. Čačićevih stanova pitao je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća SDP-ov vijećnik  Petar Radetić. Podsjetio je da je Zakon o društveno poticajnoj stanogradnji donesen 2001. godine još uvijek na snazi. Vijećnika je zanimalo ima li grad podatke o broju građana zainteresiranih za Čačićeve stanove i shodno tome hoće li ih Rovinj i graditi.

No, kako se moglo iščitati iz odgovora gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponze o tom će se problemu morati očitovati slijedeći saziv gradskog vijeća i novi prvi čovjek grada. Projekt poticajne stanogradnje stavljen je na led zbog nekolicine vlasnika koji su stekli stanove uz poticaje, ali su ih zatim prodali i pri tom zaradili.

- Rovinj je bio jedan od prvih gradova u zemlji koji se uključio u projekt poticajne stanogradnje i Rovinj je osim zemljišta u dobroj vjeri i namjeri, osigurao komunalnu infrastrukturu. Izgrađeno je 68 stanova i jednaki je broj obitelji po povoljnijim uvjetima došlo do stana. Nažalost, pojavili su se i nekorektni primjeri preprodaje od strane vlasnika, o čemu sam izvijestio APN agenciju i tražio da se ugradi odredba prema kojoj će Grad imati pravo prvokupa stanova, rekao je Sponza, nastavivši kako ovaj prijedlog nije naišao na razumijevanje niti odobravanje.

- Mogu razumjeti da se ljudi nađu u okolnostima u kojima stan moraju prodati. Grad je osigurao besplatno zemljište i isto tako izgradio komunalnu infrastrukturu. Stoga sam tražio način da Grad dobije pravo prvokupa, odgovorio je gradonačelnik i saborski zastupnik Giovanni Sponza. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter