Rovinj: Božićni Mercatino i monografija o bitinadama

Predstavljanje novogodišnjeg programa u Zajednici Talijana (A. POKRAJAC)
Predstavljanje novogodišnjeg programa u Zajednici Talijana (A. POKRAJAC)

U Zajednici Talijana predstavljen je dobrotvorni božićni Mercatino i program obilježavanja 65. obljetnice KUD-a "Marco Garbin". Tom je prigodom predsjednik ZT Gianclaudio Pellizzer rekao da će se božićni Mercatino, koji je već postao tradicionalan, otvoriti na blagdan sv. Nikole u srijedu u velikoj sali sjedišta Zajednice Talijana u 18 sati. Na sajmu će biti izloženi ručni radovi članica ZT. Prihod od prodaje ovogodišnjih izložaka ide za liječenje trogodišnjeg teško bolesnog Nicoloa Del Conte.

Kad je riječ o obilježavanju 65. obljetnice "Marca Garbina", koje će se održati u srijedu 12. prosinca u 18 sati u Multimedijalnom centru, Pellizzer je naglasio da će se nakon koncerta sekcije zbora predstaviti kapitalno djelo ikone rovinjske tradicionalne pjesme Vlada Benussija o bitinadama.

Zamjenik gradonačelnika povjesničar Marino Budicin, urednik monografije Vlade Benussija, rekao je da se knjiga sastoji od tri dijela. U prvom dijelu piše o socio-gospodarskom i povijesno-kulturnom ambijentu u kojem su nastajale bitinade, u drugi dio obuhvaća bogatu i dinamičnu povijest rovinjske tradicionalne glazbe. Tu su otisnuti tekstovi i partiture preko sto skupljenih bitinada.

Treći je dio monografije multimedijalan. Uz knjigu su naime otisnuta dva CD-a sa trideset najpopularnijih bitinada, te nosač zvuka sa svih sto prikupljenih bitinada. Cjelokupni projekt stajao je 180 tisuća kuna, koje su osigurali Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije i Grad Rovinj.

Autor monografije rekao je da je na prikupljanju bitinada radio od 1973.

- Za bitinade je karakteristično da variraju jer ih svaka nova generacija prilagođava svom načinu pjevanja. Koliko sam ih god skupio znam da ih još ima, pa ću ja i drugi nastaviti na njegovom prikupljanju, te će možda izaći u drugom izdanju ove monografije, u kojoj će biti objavljeno mnogo fotografija autora i izvođača, zborova i solista, zaključio je Benussi. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter