Rovinj: Bogatstvo istarskog melosa, kante i plesa


Mantinjadom u izvedbi Masima Knapića i Dina Batelića na veloj i maloj sopeli te svečanim podizanjem zastave otvorena je u subotu na središnjem rovinjskom trgu, Trgu maršala Tita, 47. smotra narodne glazbe i plesa Istre.

Prisutne je u ime župana Ivana Jakovčića i gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponze pozdravio Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije.

U prekrasnom ambijentu pitoresknog Rovinja, u gotovo četrdeset točaka, domaća publika, ali i mnogobrojni strani gosti imali su priliku pogledati sve bogatstvo istarske tradicije kroz ples, pjesmu i glazbu. Bilo je tu mjesta za kantu na tanko i debelo, taranku uz roženice, a naravno i tradicionalne rovinjske bitinade te bugarenje iz Ćićarije.

Uz domaću kantu bila je to ujedno i jedinstvena prilika da se posluša i glazba na tradicionalnim instrumentima - roženicama, sopelama, mihu, violini, klarinu, bajsu, na koju se zaplesao balun ili balon, starinska i špic polka, mazurka i cotić, a uz istarske KUD-ove i folklorna društva koja njeguju bogato istarsko kulturno nasljeđe i tradiciju gosti su bili Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657" čiji su članovi izveli splet crnogorskih kola.

Na ovoj smotri koja, kako je naglasio Torbica, cijeni i vrednuje kulturnu baštinu Istre, nastupalo je oko 300 plesača, svirača i pjevača te 16 KUD-ova i folklornih društva i skupina iz cijele Istre - FD-a Cere, Kumpanija Kosirići iz Tinjana Pazin i Žejanski zvončari iz Žejane te KUD-ovi Marco Garbin iz Rovinja, Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, Matko Laginja iz Svetog Lovreča, Dvigrad iz Kanfanara, Savičenta iz Svetvinčenta, Uljanik iz Pule, Mate Balota iz Raklja, Barban iz Barbana, Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, RKUD Rudar iz Raše, DKUS Mendula, folklorna skupina "Armando Capolicchio" iz Galižane te ženska vokalna skupina Lanišće, a valja istaknuti i nastupe pojedinih kantadura i kantadurki koje su na jedinstven način obogatili ovu smotru.

Organizator manifestacije bili su Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre te Pučko otvoreno učilište grada Rovinja. Program su vodili Vlado Pernić, Marijana Pavletić i Milan Medak koji su domaćima, ali i stranim gostima na talijanskom, engleskom i njemačkom predstavili svakog izvođača te tako približili istarsku tradiciju. (Mihaela MEDIĆ, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter