Rovinj bez plana i jasne vizije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjska grana Ladonje komentirala je javni poziv Grada Rovinja poduzetnicima da iskažu interes za gospodarsku zonu u Rovinjskom Selu. Za njih je to ociti znak da još uvijek nema rješenja, ni ideja za daljnji razvoj gospodarske zone Gripole-Spine, u koju su u proteklih deset godina uloženi milijuni kuna.

- Nažalost, za izgubljeno vrijeme nitko nije odgovarao, a sve je to rezultat rada jedne ocito nesposobne ekipe, koja radi bez vizije i plana. Ta ekipa ocito nema nikakvog doticaja s potrebama obrtnika, malog i srednjeg poduzetništva. Godinama izraduje planove i studije za projekte koji su vec u startu osudeni na neuspjeh, a poslije po staroj praksi pronalazi krivce izvan domena gradske uprave. U slucaju zone Gripole Spine dežurni krivac je prvo bila Maistra, a sada je država, rekao je vijecnik Ladonje u gradskom vijecu Raoul Privileggio.

Prema njegovim rijecima Grad Rovinj, na celu s gradonacelnikom Giovannijem Sponzom, i nadalje ostaje grad bez jasnih vizija razvoja poduzetništva. Svoju je tvrdnju potkrijepio cinjenicom da se u pozivu za iskazivanje interesa za zonu u Rovinjskom Selu nigdje ne spominju plan i strategija.



Grad je, nadalje, daleko od osnivanja svog Gospodarskog vijeca, tijela cije je osnivanja predložila Ladonja, a u kojem bi bili predstavnici gradske uprave, poduzetnika i struke kako bi se konacno prestalo raditi stihijski.

- Pozivamo Grad da ozbiljnije pristupi oživljavanju obrtništva i malog poduzetništva, da koristi iskustva drugih gradova i županija i detaljno izradi svoju gospodarsku strategiju. Iz tih ce iskustava vidjeti kako treba objediniti nastup prema bankama i koristiti subvencionirane kamate. Ipak, sumnjamo u pravodobnu reakciju, što je rezultat dugogodišnjeg nepotizma u gradskoj upravi, zakljucio je Privileggio.

Igor Kizem je podsjetio da je svijetli dio djelovanja gradske uprave trebao biti master plan turizma, ali je i taj projekt ostao na papiru.

- U 2010. Grad je po masterplanu trebao uredivati procelja i krovišta zgrada, uredivati urbanu galanteriju, postavljati turisticku signalizaciju, uredivati priobalje i unaprijediti cruiser turizam, razvijati ugostiteljstvo, povezati lokalne proizvode i turizam, sa Turistickom zajednicom raditi na oživljavanju grada zimi, razraditi simbole otocne povijesti destinacije, a sa policijom na sigurnosti. Gradani Rovinja znaju što je od spomenutog realizirano u prošloj godini, a gradsku upravu pitamo da li su svjesni da su lagali sugradanima kada su im obecavali da ce to uciniti, kaže Kizem.


Podijeli: Facebook Twiter