Rovinj: Bez aviosnimke nema legalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjski Gradski odjel za urbanizam i izdavanje akata za gradnju do sada je zaprimio 15 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgradenih objekata. Od toga se 14 zahtjeva odnosi na izgradnju i rekonstrukciju objekata na urbaniziranom gradevinskom podrucju, dok je tek jedan izvan njega.

Procelnik odjela Ivan Begic rekao je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeca da se procjenjuje da je na podrucju Rovinja izgradeno od 1.100 do 1.300 nelegalnih objekata. Veci dio njih je na poljoprivrednom zemljištu.

Begic je podsjetio da je Grad uputio javni poziv za legalizaciju bespravno izgradenih objekata. Obrasci za pokretanje postupka mogu se dobiti u gradskoj upravi ili na web-stranicama Grada. Napomenuo je da su vlasnicima tih objekata za informacije o mogucnosti legalizacije na raspolaganju i zaposlenici spomenutog odjela.

- Predmeti koje smo dobili za sada stoje jer se za postupak legalizacije najprije mora dobiti katastarski izvod. Rijec je o izvodu koji proizlazi iz karata nastalih na osnovi ortofoto snimkI na dan 21. lipnja 2011. bez kojeg se za bespravno izgradene objekte ne može pokrenuti postupak legalizacije. Rovinjski katastar, medutim, do sada nije dobio taj snimak pa ne može izdavati mjerodavne izvode, naglasio je Begic. Podsjetio je da je Zakon o legalizaciji bespravne izgradnje usvojen 2. kolovoza, a na snagu je stupio 10. kolovoza, nakon objave u Narodnim novinama. Prije donošenja zakona Državna uprava za katastar iz aviona je snimila cijelo podrucje Hrvatske, a prema snimcima su se trebale izraditi ortofoto karte. Rijec je o složenom postupku i obimnom poslu za gradske i županijske odjele za urbanizam i izdavanje akata za gradnju.

Iz pulskog podrucnog ureda Državne geodetske uprave, kojima pripada i katastar u Rovinju, saznajemo da za podrucje Istarske županije do sada nije dobiven službeni ortofoto snimak od 21. lipnja ove godine. Medutim, može se pogledati na internetskoj stranici geodetske uprave Geo-portal.

Za informacije kako se može doci do ortofoto snimka u katastru, Landek nas je uputio na ravnatelja Državne geodetske uprave Željka Bacica. Usprkos brojnim urgencijama na pismeni upit, od Bacica nikako da dobijemo odgovor. Od neimenovanog strucnjaka za katastar doznajemo da je ortofoto snimak, objavljen na Geo-portalu, za sada samo informativan i ne može se upotrebljavati jer nije doraden za strucno korištenje i ocitavanje katastarskih cestica. Vjerojatno u tome i u promjeni državne vlasti leži uzrok šutnje prvog covjeka Državne geodetska uprave. Ortofoto snimak je naime izraden kao alat predizbornog zakona HDZ-a, koji je naišao na uglavnom negativne reakcije struke.

Kukuriku koalicija je u svom predizbornom programu najavila izmjene ovog kontroverznog zakona kojim bi se trebalo legalizirati cak 150 tisuca nelegalno izgradenih objekata. Ponajprije, nova vlast ce prilikom legalizacije razdvojiti bespravnu gradnju za vlastite potrebe i za tržište pa ce se za legaliziranje zgrada za prodaju morati platiti puno veca kazna nego za one koje se koriste za stanovanje. Zahtjevi za legalizaciju bespravno izgradenih objekata mogu se podnijeti do kraja 2012. godine. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter