Rovinj: Batana u moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz tradicijske zvukove Rovinjštine i Istre koje su kroz Careru i uzduž rive otpjevali i odsvirali clanovi KUD-a Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, zapocela je još jedna u nizu Veceri ribarske tradicije koju organiziraju rovinjska Turisticka zajednica, udruga Kuca o batani te Maistra.

Ova manifestacija vjerno i originalno predocuje rovinjsku ribarsku tradiciju, te vraca domace i goste u vrijeme kada je na rivi sve bilo u znaku ribarstva. Na rivi su se tako prikazivale ribarske vještine, ali i opletanje domižana, a sve su svojim nastupom i izvedbama tipicnih rovinjskih bitinada zacinili clanovi KUD-a »Marco Garbin«.



Okosnica veceri je naravno bilo porinuce batane koju je kalfat Mladen Takac desetak dana popravljao i renovirao u improviziranom škveru na Trgu Riviera pred eko-muzejom Kuca o Batani. Vlasnik batane je Giordano Banich, a davne 1961. sagradio ju je Giuseppe Bruni. Nakon obnove batana je dobila ime Antonietta, a njeno porinuce na malom molu praceno je uz škljocanje aparata i stihove svojevrsne rovinjske himne «La viecia batana».



Odmah po porinucu ova je batana svoje prve goste odvezla iz luke oko povijesne jezgre u posjet tipicnom spaciju Kod Matike na drugom kraju staroga grada. Antoinetta ce, kao i ostale obnovljene i izgradene batane i dalje sudjelovati u ovoj povorci od luke do spacija za što je rovinjski TZ nagraden Zlatnom kozom.

Na glavnom trgu, Trgu maršla Tita su potom nastupili klapa Maslina i Davor Radolfi s bendom Ritmo Loco. Tu je bio postavljen i videozid, na kojem su se mogle pratiti snimke izgradnje cetiriju i obnove triju batana ranijih godina, kao i dva stara videozapisa o Rovinju, koja svjedoce o njegovoj ribarskoj i pomorskoj tradiciji - prvi iz 1940., instituta Luce, nastao nakon što je rovinjski zbor pobijedio na talijanskom natjecanju tradicionalnih pjesama u Rimu, koji je emitiran putem radija, a drugi je 1963. snimio Steo Rocco, Rovinjac koji je iselio u Australiju.



Na Trgu Riviera posjetitelje su zabavljale grupe Batana i Polzer te bitinaduri »Marca Garbina«, a tamo se mogla pogledati i izložba umjetnicke fotografije Filipa Peternela, nazvana »S ljubavlju Rovinj«.

Uz sve to naravno nije nedostajala tipicna gastronomska ponuda – girice, dagnje na buzaru, lignje, brancini koji su bili popraceni vinima domacih proizvodaca.

U sklopu ovogodišnje manifestacije Veceri ribarske tradicije, bit ce obnovljene još tri batane.


Podijeli: Facebook Twiter