Rovinj aktivirao mjenicu i naplatio 846 tisuća kuna

Novi i dograđeni vrtić na Valbruni (N. O. R.)
Novi i dograđeni vrtić na Valbruni (N. O. R.)

Preksinoćnja sjednica Gradskog vijeća Rovinja glede točke dnevnog reda izvješća o izvršenju proračuna za razdoblje od siječnja do lipnja, potom i treće izmjene i dopune istog dokumenata iznjedrila je za Rovinj neuobičajenu situaciju. Naime, prilikom podnošenja izvješća Milena Obrovac, voditeljica Odsjeka za proračun i financije, istaknula je da je u svrhu zaštite svojih interesa Grad još u lipnju aktivirao garanciju poslovne banke izdanu od izvođača radova kao jamstvo za uredno izvršenje posla te je banka na račun Grada uplatila nešto više od 846 tisuća kuna.

Ta procedura, naime, nije neuobičajena prilikom ugovaranja radova, a njome će Rovinj pokušati naplatiti od izvođača debelo vremenski probijene i nekvalitetno izvedene radove zbog kojih su morali biti angažirani drugi izvođači. Upravo novcem od dobivene garancije plaćeni su i dodatni troškovi.

- Prilikom ugovaranja radova, u ugovor su unesene i zaštitne odredbe koje se tiču obje ugovorne strane. Konkretno, ugovorom   o dogradnji zgrade područnog vrtića Valbruna izvođač radova Titan constructa d.o.o. iz Zagreba predao je investituru bezuvjetno bankarsko jamstvo za uredno ispunjenje ugovora, naplativo na prvi poziv i bez prigovora, s rokom važenja trideset dana nakon završetka radova, i u vrijednosti 10 posto ugovorenog iznosa s uključenim PDV-om, pojasnila je Milena Obrovac.

Rovinjci, a naročito roditelji mališana koji su čekali na boravak djece u novim vrtićkim prostorima morali su se debelo naoružati strpljenjem, a čelične živce imali su i predstavnici Grada i djelatnici Nevena. Podsjećamo, Glas Istre višekratno je izvještavao o kašnjenju puštanja u pogon novog dijela vrtića. Po ugovoru, Valbruna je trebala profunkcionirati sredinom veljače, a taj se svečani čin napokon i dogodio punih pet mjeseci kasnije, odnosno sredinom srpnja.

No, hoće li i u kojoj mjeri Grad Rovinj biti obeštećen, ostaje da se vidi. Po riječima Biserke Matacin, pročelnice Upravnog odjela za izgradnju i održavanje objekata, a na pitanje SDP-ovca Petra Radetića kakvo je stanje danas s tim objektom, odgovorila je da je čitav postupak još u tijeku i nije poznato koliki će dio garancije biti iskorišten. U svakom slučaju, dogodila se izvanredna situacija koja neće biti okončana do konca godine. (N. ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter