Rovinj: 7. Artexchange - istarski sajam umjetnina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji 7. Artexchange - istarski sajam umjetnina bit će otvoren sutra u Rovinju. U sklopu trodnevne manifestacije, koja traje do nedjelje, 11. svibnja, u rovinjskom Multimedijalnom centru brojni će ljubitelji umjetnosti - slika, grafika, fotografija, skulptura - imati jedinstvenu priliku da pod istim krovom razgledaju umjetnička djela iz 14 galerija Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Uz razgledavanje, kao i međusobno upoznavanje galerista najvažniji cilj Artexchangea je prodaja, odnosno kupovina umjetničkih djela, koja je, kako saznajemo od Dubravke Svetilčić, ravnateljice rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta, izostala, odnosno na posljednja se tri sajma ništa nije prodalo, a evidentno je i da izostaje ranija podrška sponzora.

- Problem je što u Hrvatskoj ne postoji zakon koji regulira tržište umjetnina, odnosno poreze u toj sferi. I sve do onda do kada ga ne budemo imali, ono jedino što ćemo imati je crno tržište, rekla je Svetličić, najavljujući otvorenje sajma. Dodala je i da je fiskalizacija, viši porezi, izjednačavanje poslovanja galerista s ugostiteljskim lokalima i supermarketima, a nerijetko i medijsko poistovjećivanje kolekcionara s privedenim političarima Sanderom i Vidoševićem doprinijelo tomu da je kolekcionar postao sinonim za lopova.

Stoga će ovogodišnji  depilijan 7. Artexchangea upotpuniti i tekst Mladena Lučića, višeg kustosa Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

- Kolekcionar je postao sinonim za lopova i tko će sada više u Lijepoj našoj kupovati umjetnine? A i umjetnici će se zamisliti kome i kada prodaju, jer su gotovo svi čija se djela nalaze u spomenutim zbirkama završili na policijskim obavijesnim razgovorima, a nad galeristima su pokrenute istrage jer su se navedenima nešto  drznuli prodati. Zar je kriminal to što određeni galerist proda sliku umjetnika izvjesnom kolekcionaru? Jesu li galeristi i umjetnici krivi što su dotični pokrali državnu imovinu pa trebaju opremiti zidove svojih kuća, stanova i vikendica? Je li umjetnik kriv što je konačno uspio prodati svoje osnovno proizvodno sredstvo te mu tri mjeseca mama ne treba dati za stanarinu, a tata za hranu i cigarete.

Iz sudstva i USKOK-a kažu da se radi o utaji poreza, jer država nije dobila svoj dio. Može biti, ali zašto još uvijek nemamo posebni zakon (lex specialis) koji regulira prodaju umjetnina, a ne da za to vrijede isti zakoni kao i za prodaju automobila ili suhomesnatih proizvoda…, piše i upozorava, između ostalog, Mladen Lučić.

Svečano otvaranje 7. Artexchangea zakazano je za petak s početkom u 12.30 sati u MMC-u. Otvaranju sajma prethodit će tradicionalni ulazak u cilj umaške maratonke i galeristice Slavice Marin, koja će istrčati trasu od Umaga do Rovinja, i time vlastitim performansom uveličati sam događaj. Također, u sklopu sajma upriličit će se i prezentacija izvrsnog i višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma "Tomorrow" - "Umjetnost ili zločin" autora Andreja Grjazeva.

Sajam će biti otvoren do nedjelje i moći će se razgledati od 10 do 20 sati. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter