Rovinj: 65. godišnjica Zajednice Talijana


Izvedbom pučke himne Rovinja "La viecia batana" članova KUD-a "Marco Garbin" započela je proslava u povodu obilježavanja 65. godišnjice djelovanja Zajednice Talijana Rovinja "Pino Budicin". Svečanoj akademiji održanoj u Multimedijalnom centru uz građane prisustvovali su i brojni gosti i uglednici iz političkog, društvenog i kulturnog života koji su došli čestitati jubilej jednoj od, kako je to istaknuo Furio Radin, saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije, najreprezentativnijih, najpoznatijih i najradišnijih zajednica Talijana.

Uz Radina, koji se prisjetio i nekih poznatijih Rovinjaca - Antonia Bormea, Antonia Pellizzera i Giovannija Radossija - čestitke su izrazili i mnogi uvaženi gosti, poput župana Valtera Flega, koji je podcrtao važnost i značaj talijanske zajednice za Rovinj, regiju i zemlju jer se njome dokazuju svi potencijali dvojezičnosti, od tolerantnosti, multietničnosti, suživota i razumijevanja, zatim predsjednika Gradskog vijeća Rovinja Davorina Flega, predsjednika Narodnog sveučilišta u Trstu Silvia Delbella i drugih.   

Predsjednik Zajednice Talijana Rovinja Gianclaudio Pellizzer podsjetio je i na teške poratne dane i 1948. godinu kada je osnovano Circolo di cultura na čelu s profesorom Antoniom Bormeom, a godinu dana ranije i KUD "Marco Gabrin" te Udruga mladih "Fratelanza".

- Danas, toliko godina kasnije u zgradi Circola djeluju brojna društva, sekcije i zborovi od Mini i Midi cantanta, solista, bitinadora, glumaca, recitatora i mnogih drugih aktivista koji svojim radom i trudom nesumnjivo daju veliki značaj suživotu i  prepoznatljivi pečat u životu grada i njegovih građana, rekao je Pellizzer.

Proslava je bila u znaku pjesme i muzike, za čije su se dobre zvuke upravo pobrinuli mnogobrojni članovi Zajednice - od Mini i Midi cantanta preko KUD-a "Marco Garbin" i solista. Akademija je završena njihovom zajedničkom izvedbom "Va pensiero", arije Giuseppe Verdija, pod dirigentskom palicom maestra Giorgia Sugara i uz klavirsku pratnju pijanistice Aleksandre Santin Golojka. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter