Rovinj: 21. izdanje časopica Histria Antiqua

Časopis su predstavili Emilio Marin, Guido Rosada, Kristina Džin, Robert Matijašić i Marino Budicin (A. POKRAJAC)
Časopis su predstavili Emilio Marin, Guido Rosada, Kristina Džin, Robert Matijašić i Marino Budicin (A. POKRAJAC)

U povijesnoj vijećnici grada Rovinja je uz ovogodišnje Međunarodno arheološko savjetovanje predstavljen 21. svezak časopisa Histria Antiqua. Dekan pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile Robert Matijašić rekao da je ovaj do sada najopsežniji svezak nastao na podlozi priopćenja lanjskog 17. savjetovanja, koji je od prvog dana organizirala nedavno preminula Vesna Girardi Jurkić. Novi svezak je, kao i prethodni, u velikoj mjeri i uredila Giradi Jurkić pa je njegovo izdanje hommage pulskoj, istarskoj i europskoj znanstvenici.

- Časopis Histria Antiqua je već godinama sastavni dio svake ozbiljnije znanstvene biblioteke pa je spomenik izuzetnoj znanstvenici Giradi Jurkić. Njegova dosadašnja izdanja ogroman su doprinos istraživanju arheološke građe jadranskog bazena i cijele Europe, istaknuo je Matijašić.

Kristina Džin, sadašnja voditeljica centra, istaknula je da je u časopis sa 676 stranica uvršteno 38 znanstvenih priopćenja na temu povijesti plovidbe. Za znanost su značajni i prilozi o najnovijim arheološkim istraživanjima u Istri, Hrvatskoj i Europi, koji daju presjek suvremene arheologije. U stvaranju ovogodišnjeg izdanja časopisa sudjelovala su 52 znanstvenika, a prvi je put popraćen CD-om s grafičkim prikazima i fotografijama u boji. Časopis su ove godine izdali Međunarodni centar za arheologiju Pula - Medulin i Institut "Ivo Pilar".

Džin je prvu knjigu uručila domaćinu predstavljanja, dogradonačelniku Rovinja Marinu Budicinu, političaru i povjesničaru. Budicin se zahvalio obitelji Giradi Jurkić na svemu onome što je pokojna Vesna dala u rasvjetljavanju povijesti Rovinja i Istre, posebno kao znanstvenoj suradnici ovdašnjeg Centra za povijesna istraživanja. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter