Rovinj: 100. obljetnica neovisnosti Albanije

Nastup učenika dopunske nastave na albanskom jeziku (A. P)
Nastup učenika dopunske nastave na albanskom jeziku (A. P)

Svečanom akademijom u rovinjskom Multimedijalnom obilježena je 100. obljetnica nezavisnosti Albanije i Dan zastave. Tom je prigodom nekadašnji hrvatski časnik, sada general kosovske vojske Kadir Kastrati govorio o višestoljetnoj borbi Albanaca za samoopredjeljenje. Naglasio je da je nakon proglašenja države 1912. mnogo Albanaca nastavilo živjeti u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj, što je prouzročilo mnoge krize u tim zemljama.

- Mi smo svoju republiku trebali dobiti još u Jugoslaviji. Kad to nismo postigli, spremno smo dočekali raspad Jugoslavije i rat na Kosovu, gdje je započela srpska tiranija. Oslobodilačka vojska Kosova, predvođena časnicima koji su se kalili u borbi za hrvatsku nezavisnost, brzo je preuzela inicijativu i oslobodila Kosovo. Tako je nastala i druga nezavisna albanska država na Balkanu, istaknuo je Kastrati.

Zamjenik ministra obrane Kosova Bejtuš Gaši govorio je o stoljetnim emigracijama ugnjetavanih Albanaca, posebno onih s Kosova, koji su konačno dobili svoju državu i mogućnost za slobodan život. Sveučilišni profesor Aleksandar Stipčević govorio je o Albancima iz zadarskih Arbanasa, koji su odigrali značajnu ulogu u promicanju državnosti Albanije. Doselivši se u srednjem vijeku na usputnu pomorsku stanicu između Drača i Trsta, Albanci iz Arbanasa su u prijelomnim godinama na početku 20. stoljeća osnovali svoju stranku, koja je aktivno radila na podršci nezavisnosti Albanije, pa su uz ostalo organizirali i tribine u Trstu.

Na kraju akademije recitacijama i pjesmom predstavili su se učenici koji pohađaju dopunsku nastavu na albanskom jeziku u Osnovnoj školi Jurja Dobrile. Skup je otvorio predsjednik Vijeća albanske manjine u Rovinju Abedin Ramdani. U ime organizatora zaključio ga je predsjednik Zajednice Albanaca Rovinja Viktor Ramaja. Tom je prigodom zajednica koja je osnovana pred 16 godina prigodnim plaketama nagradila Kadira Kastratija, Aleksandra Stipčevića, prof. dr. Zefa Mirditija, koji je govorio o nastanku Republike Albanije, te predsjednika Unije Albanaca u dijaspori Simona Kuzhinija i njegovog brata Mikelu.

Uz brojne goste i uzvanike svečanosti su prisustvovali veleposlanici Albanije i Kosova u Hrvatskoj Pllumb Qazimi i Valdet Sadiku. Svi su govornici pozdravili puštanje na slobodu generala Gotovine i Markača. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter