Rover izraden u Istri ide na Mjesec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Danas pišemo hrvatsku povijest. O ovome ce za nekoliko godina naša djeca moci citati iz udžbenika", najavio je predsjednik Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpic na konferenciji za novinare koja se u pulskoj Gradskoj knjižnici i citaonici održala u povodu predstavljanja prvog hrvatskog svemirskog programa.

Naime, prije godinu i pol dana Astronomska udruga Vidulini pokrenula je prvi hrvatski svemirski program kojemu je cilj bila izrada i lansiranje pikosatelita u Zemljinu orbitu. U sklopu programa, suradnik udruge Željko Mogoroš u Kašteliru je izradio prototip rovera za kretanje Mjesecom.

Za ovaj se prototip zainteresirao tim Synergy Moon koji pod vodstvom zagrebackog novinara Miroslava Ambruša Kiša okuplja stotinjak entuzijasta iz cak 18 zemalja svijeta. Ovaj medunarodni tim prijavljen je na svjetsko tehnološko natjecanje Google Lunar X Prize na kojem se za nagradni fond od 30 milijuna dolara 23 privatna tima iz citavog svijeta bore da prvi na Mjesec spuste robotiziranu letjelicu.

Stoga ce upravo strucnjaci i entuzijasti iz Astronomske udruge Vidulini za tim Synergy Moon izraditi robotizirani rover koji ce se moci kretati Mjesecom. Projekt bi trebao biti realiziran do kraja 2012. godine, kada bi se hrvatska zastava trebala zavijoriti na Mjesecu, doduše samo figurativno jer se radi o nebeskom tijelu na kojem nema vjetra niti gravitacije.

Cijeli ovaj, za Hrvatsku povijesni projekt, predstavljen je na presici na kojoj su govorili voda tima Synergy Moon Miroslav Ambruš Kiš, konstruktor rovera Željko Mogoroš, predsjednik Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpic i Ivan Brgic, clan medunarodne udruge Human Synergy Project.

Kako je Marino Tumpic napomenuo, Mjesecev rover izraden u Istri zasigurno ce biti lansiran na Mjesec, neovisno o ishodu natjecanja Google Lunar X Prize. Rover bi najkasnije za dvije godine trebao biti lansiran iz Kalifornije, a za njegov svemirski let potrebna je raketa, tj. lander kojom ce sletjeti na Mjesec. Ovaj lander suradnici Synergy Moon tima upravo izraduju u Ukrajini.

Željko Mogoroš napomenuo je da ce izrada pravog Mjesecevog rovera koštati oko 20.000 eura, a novac i materijal namjeravaju prikupiti od investitora i donatora, te uz pomoc Synergy Moona.

Prema rijecima Miroslava Ambruša Kiša, lander bi zajedno s roverom na Mjesec trebao sletjeti upravo na podrucje gdje je prije nešto više od 40 godina sletio Apollo 11. Takoder, Ambruš Kiš je zadužen da u letjelici tvrtke Interorbital Systems 2011. godine pilotira prvim privatnim orbitalnim letom s ljudskom posadom.


Podijeli: Facebook Twiter