Roussef potpisala zakon koji štiti žrtve silovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff u četvrtak je potpisala zakon koji štiti žrtve silovanja, a koji crkva kritizira u strahu da je to prvi korak prema većoj legalizaciji pobačaja.

Četiri dana nakon odlaska pape Franje koji o pobačaju nije govorio za posjeta Brazilu, predsjednica Roussef (ljevica) potpisala je tekst na koji nije uložila nijedan veto.

Zakonom se javnim bolnicama, koje su besplatne, nalaže da pruže hitnu medicinsku pomoć žrtvama silovanja i pristup lijekovima koji sprječavaju neželjenu trudnoću, kao što je pilula za dan poslije.

Katolička crkva kritizirala je ranije zakonski prijedlog u strahu da je to prvi korak prema nekažnjavanju pobačaja koji je u Brazilu dopušten samo u slučaju silovanja, do osam tjedana trudnoće te u slučaju da je ugrožen život majke.

Neke su evangeličke crkve najavile da će protiv Dilme Roussef koja će se u listopadu 2014. natjecati za novi predsjednički mandat voditi protukampanju ako ona ne uloži veto na sporne odredbe zakona.

Pobačaj je osjetljivo pitanje u Brazilu, državi s najviše katolika na svijetu, 123 milijuna. Pitanje pobačaja bilo je i u središtu predsjedničke kampanje 2010. kada se pod jakim pritiskom kršćanskih crkava Rousseff pismeno obvezala da neće depenalizirati pobačaj. Time je razočarala feminističke udruge i dio ljevice. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter