Rouček: Hrvatskoj ne treba dodatni monitoring

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Libor Rouček izjavio je da je Hrvatska dobro pripremljena za ulazak u EU te da će zadnje izvješće o njenoj spremnosti za ulazak u Uniju biti pozitivno i bez mogućeg dodatnog monitoringa. Ocijenio je da će Hrvatska bez problema ući u punopravno članstvo 1. srpnja ove godine, kako je i predviđeno.

- Hrvatska je ispunila svoju domaću zadaću, zato sam predložio da nakon ulaska u EU nad njom nije potreban monitoring, kako je to bilo u slučaju Bugarske i Rumunjske. Hrvatska je svoj posao obavila i mislim da je dobro pripremljena, rekao je Rouček u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Češki europarlamentarac i izvjestitelj za Hrvatsku izjavio je da očekuje da će njegovo završno izvješće na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta idućeg mjeseca biti prihvaćeno velikom većinom, pri čemu će se istaknuti velik napredak Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za članstvo, iako bi se u raspravi moglo pojaviti nekoliko glasova koji bi predlagali dodatni monitoring koji, po njegovoj ocjeni, nije potreban.

Istaknuo je da je Hrvatska od zadnjeg izvješća o napretku iz listopada prošle godine naporno radila na ispunjavanju 10 konkretnih zadaća koje su joj tada postavljene pred ulazak u članstvo EU-a i da je zadaću u cijelosti ispunila.

- Mislim da je Hrvatska ispunila sve. Djelomice je izuzetak od toga privatizacija brodogradilišta i gradnja fizičke infrastrukture na koridoru između Hrvatske i BiH uz Jadransko more. No, privatizacija Brodosplita je u završnoj fazi, a za granični koridor s BiH hrvatska Vlada navodi da će to biti obavljeno do kraja ovog mjeseca ili najkasnije u travnju, kazao je.

Dodao je da ne očekuje komplikacije s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u nekim članicama koje to još nisu učinile, niti mogućnost da to odgodi predviđeno uključivanje Hrvatske u EU s 1. srpnja.

Izvjestitelj EP za Hrvatsku rekao je također da pozdravlja memorandum o suglasnosti slovenske i hrvatske vlade koji će omogućiti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u EU-u te je dodao da je vjerovao da će do toga doći. "Govoreći s političarima i kolegama iz Slovenije i Hrvatske od samog sam početka vjerovao da će se dogovor postići. Obje su strane bile svjesne što bi značilo da se to nije dogodilo", rekao je Rouček posebice istaknuvši kako taj primjer može dati pozitivan stimulans drugima u regiji kako konstruktivno rješavati pitanja sa susjednim državama.

U pogledu budućih izazova koje čekaju Hrvatsku nakon što postane članicom EU-a Rouček je ocijenio da će hrvatske vlasti ubrzati pripreme za ulazak u schengensko područje, ali i u Europsku monetarnu uniju.

- Hrvatska će se jako truditi da što prije uđe u Schengen, no tu će morati uložiti mnogo truda, a za neke države članice mogla bi biti problematična njena vrlo dugačka granica s BiH, kazao je Rouček te je dodao da uvođenje eura ostaje cilj za budućnost kojega će se Hrvatska držati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter