Rotori - od lijepih vizura do ružnih improvizacija

Ružan i nedovoljno vidljiv kružni tok na pulskoj obilaznici
Ružan i nedovoljno vidljiv kružni tok na pulskoj obilaznici

Ekspanzija kružnih tokova u Istri proteklih godina ubrzala je promet i smanjila gužve, dakako ako izuzmemo probleme s radovima na cesti, no improvizirani izgled nekih pulskih rotora postao je predmet sprdnje. Prvenstveno se to odnosi na kružne tokove postavljene na Cesti prekomorskih brigada, na njenim križanjima s Mutilskom te Premanturskom, gdje kružni tokovi izvedeni od plastičnih branika nalikuju na dio staze za autoslalom. Pravi prometni biseri su rotori na skretanju za Pješčanu uvalu i Marinu Veruda, odnosno križanje zaobilaznice i Palisine ulice. Ondje su postavljene betonske "vaze" koje su, osim što ružno izgledaju, često razbijene s obzirom da vozači i danas zaborave da moraju usporiti na tom mjestu. Vozači se žale i da taj rotor teško zamjećuju u lošijim vremenskim uvjetima.

No, reprezentativan je kružni tok na križanju Ceste prekomorskih brigada s Valturskom ulicom, uređen zelenom površinom i niskim, širokim rubnicima. Jedan od najljepših kružnih tokova je onaj na ulazu u Medulin, koji krase uredno posađene petunije, lavanda, ružmarin i stablo masline. Spojna cesta Peličeti - Pomer obiluje širokim rotorima, no na njima apsolutno nedostaje kreativnosti.

Poreč i okolica broje dvadesetak rotora i kružnih tokova, koji, osim što uvelike olakšavaju prometovanje lijepo i izgledaju. Labinski kružni tok koji spaja Istarsku ulicu i Zelenice također je oku vrlo ugodan i u odnosu na većinu istarskih rotora doista izgleda kreativno. Nedavno je i Pazin dobio dopadljiv kružni tok na Štranjgi, a prepoznatljiv je po skulpturi boće i bulina.

Da kružni tokovi ne moraju nužno imati stablo i ružmarin najbolje pokazuju primjeri iz Portugala, gdje su rotori prava remekdjela s umjetničkim skulpturama. Jedan simpatični primjer nalazi se u Albufeiri, na obali Atlantika, gdje objektive turističkih fotoaparata često okupiraju dva golema isprepletena crva koja izviruju iz kružnog toka. Nekoliko kilometara dalje nalazi se kružni tok sa skulpturama ručnih satova koji ujedno i pokazuju točno vrijeme. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter