Rotor poplavio jer nije izgrađen šijanski kolektor

Zbog vode s rotora u Šijani Aruba, Lidl i Bauhaus su zaplivali (M. MIJOŠEK)
Zbog vode s rotora u Šijani Aruba, Lidl i Bauhaus su zaplivali (M. MIJOŠEK)

Činjenica da je u ponedjeljak ujutro na područje Pule pala ekstremno velika količina kiše može, donekle, opravdati plavljenje nekih područja u gradu. Međutim, ne i onih na kojima je nedavno izgrađena nova oborinska odvodnja. Dva najuočljivija primjera toga su svakako novi kružni tok u Šijani i najstariji pulski kružni tok, onaj na Punti, gdje su poplave, praktički, bile najveće.

U oba navedena rotora ugrađene su nove cijevi za oborinsku odvodnju i to, kako su pojasnili stručnjaci, najvećeg mogućeg profila. Upravo je stoga nejasno kako nisu uspjele upiti oborine bez obzira na to koliko enormne količine bile?! Jer, oborinska odvodnja ispod ovih rotora građena je s većim kapacitetom zato što se na nju tek trebaju spojiti budući sustavi: na novom kružnom toku u Šijani onaj iz smjera zračne luke, a na Punti kada se bude rekonstruirao sustav u Ulici 43. istarske divizije. Nameće se stoga pitanje jesu li za problem plavljenja na ove dvije lokacije krivi začepljeni šahtovi.

S obzirom na to da su uokolo novog rotora u Šijani značajno poplavila područja velikih trgovačkih centra Bauhaus, Lidl i Aruba, pa čak i Pevec, pitanje je i je li oborinska odvodnja izvedena kako spada. Cilj joj je, naime, prikupiti svu oborinsku vodu s tog područja, a ne ju usmjeravati prema Arubi, Lidlu i Bauhausu. Problem je, kako saznajemo, taj što između dva kružna toka, onog novog u Šijani i onog na Punti, još uvijek nije rekonstruiran oborinski sustav, odnosno izgrađen novi šijanski kolektor većeg kapaciteta.

"Sustav oborinske, mješovite i fekalne kanalizacije izgrađen je u skladu s glavnim i izvedbenim projektima te zadovoljava potrebe odvodnje, kako novoizgrađenog rotora, tako i ostalih prometnica koje se planiraju graditi, a čija će odvodnja biti spojena na sustav odvodnje rotora 'Šijana'. Otjecanje vode iz kanalizacijskih sustava rotora 'Šijana' u gradski kanalizacijski sustav prilikom ekstremnih padalina stvara probleme zbog nezadovoljavajućeg kapaciteta šijanskog kolektora. Spoj kanalizacijskog sustava rotora 'Šijana' na šijanski kolektor privremenog je karaktera, dok se ne izgradi novi kolektor u Ulici 43. Istarske divizije, što je obveza Grada Pule. Tom  izgradnjom riješit će se odvodnja u slučajevima ekstremnih padalina", odgovorila nam je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić. (Goran ROJNIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter