Rotor na vrhu Radićeve vraćen u Program gradnje

Trg Kralja Tomislava (N. LAZAREVIĆ)
Trg Kralja Tomislava (N. LAZAREVIĆ)

Najavljene porezne reforme, koje će jedinice lokalne samouprave ostaviti bez značajnog dijela sredstava iz poreza na dohodak, a predviđa se da bi to trebalo biti oko deset posto njihovih proračuna, neće zaobići niti Grad Pulu, koji će time, prema neslužbenim informacijama, biti uskraćen za nešto manje od 30 milijuna kuna. I dok se, kao i u vladinim ministarstvima, vode "borbe" oko što manjeg skidanja pojedinim gradskim odjelima, Program gradnje komunalne infrastrukture najvećim se dijelom financira iz komunalnog doprinosa i naknade. Doduše, ovogodišnji rebalans proračuna pokazao je da i u toj stavci prihoda nije ostvareno planirano, no, i dalje situacija nije toliko alarmantna. Stoga bi se u 2015. godini, unatoč smanjenju priliva sredstava u gradski proračun, trebali ostvariti dugo priželjkivani projekti.

Na Trgu kralja Tomislava prvo odvodnja

- Nama je važno da se projekti kontinuirano izvode, pogotovo oni koje smo pripremali i za njih riješili imovinsko-pravne odnose što je uvjet za potvrdu glavnog projekta i ishodovanje dozvola, odnosno sam početak takvih projekata. Stoga naredne godine namjeravamo krenuti s projektima uređenja Trga kralja Tomislava, izgradnje Multifunkcionalnog igrališta u Valdebeku i skate parka u Rojcu, te niza uređenja prometnica u prigradskim naseljima, kaže Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, koji su već izradili prijedlog Programa gradnje za 2015. godinu.

Već je ove godine Grad u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture izdvojio 1,6 milijuna kuna za pripremu projekta uređenja Trga kralja Tomislava, odnosno izradu projektne dokumentacije. Doduše, rebalansom proračuna taj je iznos smanjen te je dio prebačen za sljedeću godinu, a dokumentaciju izrađuje Studio BF koji je pobijedio na natječaju za najbolje rješenje uređenja trga.

- Mi to smatramo jednim od ključnih projekata u narednoj godini i uređenje Trga kralja Tomislava sigurno ulazi u Program gradnje 2015. godine. Dio predviđenih sredstava, jer je ove godine rebalansom taj iznos smanjen, će se utrošiti na projektnu dokumentaciju, a ostali dio iznosa na početak radova. Teško je u ovom trenutku reći kada će radovi započeti jer nam predstoji potvrda glavnog projekta, ishodovanje svih potrebnih dozvola, ali radovi će sigurno početi naredne godine. Izvodit će se kroz nekoliko faza, u prvoj će se izmještati kolektor odvodnje, što će Grad Pula i Herculanea, odnosno Pragrande, učiniti zajedno, a potom slijedi uređenje površine, odnosno dječjeg igrališta, "šetališta" i zelenih površina, dok će izgradnja objekata tržnice i Društvenog doma ići na kraju, kaže.

Da bi se započelo uređenje najzapuštenije i najveće površine na Verudi potrebno je prvo riješiti oborinsku odvodnju, odnosno izmjestiti, trenutno mješoviti, kolektor koji se površinom proteže pristižući s Vidikovca. Ta "nulta" faza projekta potrebna je da bi se površina uopće mogla urediti. No, osim ovog projekta na Verudi, nadomak bi nakon ljeta mogao krenuti i drugi veliki projekt koji je potreban Vidikovcu i Verudi za sigurniji promet.

U Valdebeku uređenje niza prometnica

- Za 2015. godinu u Program gradnje vraćen je projekt izgradnje kružnog toka na vrhu Radićeve ulice, odnosno križanju s Rizzijevom ulicom, jer će se u svibnju ugasiti mreža gradskog plina i neće biti smetnje za izvođenje ovog projekta. Taj je projekt bio posljednjih godina prolongiran upravo zbog plinskih instalacija gradskog plina na maloj dubini, a kada budu stavljene van funkcije moći ćemo započeti s projektom. Riječ je o izuzetno kritičnoj točci pulskog prometa i ocijenili smo ga ključnim za sigurnost pa krećemo u taj projekt čim se, dakle, ugasi mreža gradskog plina, ali i riješimo imovinsko-pravne odnose na lokaciji, poručuje pročelnik.

Prema pročelniku Valdebek u 2015. godini neće dobiti samo novo igralište već će se konačno, što su mještani godinama tražili, urediti nekoliko prometnice koje će pospiješiti kvalitetu življenja u ovom naselju.

- Niz je prometnica koje građani očekuju da uredimo. Tako ćemo sljedeće godine urediti dio Labinske ulice u Industrijskoj zoni, potom Ulicu Jasne Crnobori u Valdebeku što do sada nismo bili u mogućnosti zbog izgradnje oborinskog kolektora Valmade - Dolinka, ali i pristupne ceste na Medulinsku cestu, potom Škokovice, te niz prometnica na Velom Vrhu, ali i u Štinjanu. Imamo kontinuitet u realizaciji Programa gradnje komunalne infrastrukture, ponovno smo bili po svim mjesnim odborima, čuli želje građana, i sukladno raspoloživim sredstvima uvrstili smo u Program gradnje za 2015. godinu ono što su od nas tražili, zaključuje Prhat. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter