Rotor na vrhu Radićeve tek nakon završetka obilaznice

Grazia Stjepanović
Grazia Stjepanović

Puno je toga ove godine napravljeno u Puli, od Trga kralja Tomislava i tržnice na Verudi, preko De Villeovog uspona i Prolaza sv. Teodora do Fontičke ulice. Trenutno se od gradskih projekata gradi bazen i nastavlja širiti obilaznica za još dvije trake, dok uskoro, za potrebe budućeg trgovačkog centra Max Stoja, kreće i uređenje raskrižja ulica Veruda i Stoja. No, već dvije godine iz proračuna ispadaju također važni "prometni" projekti poput izgradnje kružnog toka na vrhu Radićeve ulice, na križanju s Rizzijevom ulicom, rekonstrukcija derutne Valturske i ulice 43. istarske divizije, ali i uređenje gornje strane okoliša Arene s Rotarovim usponom.

Riješeno imovinsko-pravno pitanje

Iako je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić na prošlotjednoj javnoj tribini za građane Vidikovca i Nove Verude naglasio da Grad ulaže maksimalne napore da izgradnja rotora na Radićevoj krene čim prije u realizaciju - a može se očekivati već krajem ove godine, odnosno početkom sljedeće - više je nego izgledno da ove godine konkretni radovi na raskrižju neće započeti. No, dobra je vijest da je Grad, nakon dugo vremena i puno uloženog truda, sklopio dogovor s privatnim vlasnikom tamošnjeg zemljišta i projekt više ništa ne koči.

Naime, uz zatvorenu obilaznicu te skorašnje zatvaranje Vodnjanske ceste, evidentno je da bi zatvaranje Radićeve i Rizzijeve ulice dovelo do potpunog kolapsa velikog dijela grada. Stoga je jasno da će praktički svi prometni projekti čekati završetak radova na proširenju obilaznice od nekadašnjeg skretanja za Valmade do križanja s Meduliskom cestom i Mutilskom ulicom. Kako je rok za dovršetak izgradnje kružnog toka na raskrižju obilaznice i Medulinske ceste Božić ove godine, barem prema najavama, onda je jasno da će izgradnja rotora na vrhu Radićeve moći započeti najranije početkom sljedeće godine. Neslužbeno, takva su i razmišljanja gradske uprave.

Isto vrijedi i za sve ostale prometne projekte, a ove godine u proračunu je bilo predviđeno i uređenje ulice 43. istarske brigade (vjerojatno uz Valtursku i Mutilsku ulicu, najderutnije pulske ceste), koja je posebno važna i zbog oborinske odvodnje. Na taj će način, baš kao i prošle godine, iz ovogodišnjeg proračuna ponovno ispasti i rotor i rekonstrukcije ulica u Šijani, kao i širenje dijela Marulićeve ulice od Trga Republike do Ulice Kačića Miošića. Bilo koje zatvaranje navedenih prometnice, uslijed zatvorene obilaznice, značilo bi zaustavljanje prometa u dijelovima grada. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter