Rotor na vrhu Radićeve koči vlasnik privatnog zemljišta

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Poznato je da je gradska uprava u 2016. godini predvidjela nekoliko velikih projekata poput početka uređenja Trga kralja Tomislava, nastavak širenja obilaznice do križanja s Medulinskom cestom uz izgradnju rotora na križanjima sa Šišanskom i Medulinskom cestom, ali i izgradnju kružnog toka na vrlo kritičnoj prometnoj točci, vrhu Radićeve ulice, odnosno križanju Rizzijeve, Radićeve i Budicinove ulice. Međutim, dok uređenje trga na Verudi, te širenje obilaznice, ovisi "tek" o financijskim sredstvima i nadolazećoj turističkoj sezoni, izgradnja rotora na vrhu koji vodi na Vidikovac i Verudu ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji, a to, kao što pokazuje tapkanje u mjestu s garažnom kućnom na Marsovom polju, zna u potpunosti zaustaviti projekt.

Grad se nada skorom rješenju

Iako se u javnost konstantno spominje kako izgradnju kružnog toka na vrhu Radićeve ulice koči crkva, odnosno Sjemenište u koji projekt zadire par kvadrata ulaza, to nema veze s istinom. Naime, već u ranoj fazi spominjanja ovog projekta, još prije pet godina, postignut je načelni dogovor sa Sjemeništem o ustupanju potrebnih nekoliko kvadrata. No, kako nam je u nekoliko navrata potvrđeno iz gradske uprave, još uvijek se nije uspjelo privoljeti privatne vlasnike na ustupanje zemljišta nasuprot Sjemeništu, i to je razlog što se projekt ne može realizirati.

- Kružni tok na raskrižju Radićeve i Rizzijeve ulice jedan je od prioritetnih zahvata i vjerujemo kako ćemo uskoro riješiti imovinsko-pravne odnose s privatnim vlasnicima za čestice koje ulaze u projekt, a sve kako bi što prije krenuli s izgradnjom kružnog toka te konačno osigurali sigurnije uvjete prometovanja na tom raskrižju. Pregovori između Grada i vlasnika privatnih parcela intenzivno se vode te se nadamo pozitivnom dogovoru u što krećem roku, s obzirom da je projekt od velikog značaja za širu zajednicu, odnosno za sve građane Pule, odgovorili su nam iz Grada Pule.

Za sada je, kao i za garažnu kuću na Marsovom polju, dogovor miljama daleko i bez obzira što se Grad nada pozitivnom dogovoru lako je moguće da će ovaj slučaj završiti izvlaštenjem zbog "viših" potreba, a ono se ne događa preko noći. S druge strane, iz gradske uprave potvrđuju da su sa Sjemeništem bez problema postigli dogovor.

- Za dio čestice koja po projektu ulazi u prostor Sjemeništa, a kojeg je vlasnik Republika Hrvatska, odnosno DUUDI dok Sjemenište ima pravo građenja, načelno smo postigli dogovor. Pošto Sjemenište nije vlasnik zemljišta ono ne može sklopiti nagodbu s Gradom dok mu to ne dopusti vlasnik zemljišta. U tom pravcu zatraženo je davanje odobrenja od strane DUUDI-ja, što je dopisom zatražio i Grad i Sjemenište. Prema informacijama kojima raspolažemo sve aktivnosti idu u pozitivnom smjeru sukladno izrađenom projektu, potvrđuju nam iz gradske uprave.

Za pretpostaviti je da bi u projekt rješavanja opasnost križanja Radićeve i Rizzijeve ulice Grad Pula krenuo na jesen. Do tada je, da bi se realizirao projekt vrijedan 3,15 milijuna kuna, potrebno privoljeti privatnog vlasnika na ustupanje dijela zemljišta što, po svemu sudeći, neće biti lak zadatak. U međuvremenu je Grad već zgotovio potrebnu projektnu dokumentaciju, što znači da se samo čeka pristanak vlasnika zemljišta.

I Sjemenište tražilo odobrenje od DUUDI-ja

- Izrađeni su i predani glavni projekti za prometne površine, oborinsku odvodnju, javnu rasvjetu, elektroničku kabelsku kanalizaciju, plin i vodu. Iz namjenskih komunalnih sredstava za izgradnju ovog kružnog toka iz proračuna ove godine, prema Programu izgradnje komunalne infrastrukture, izdvojit će se 3,15 milijuna kuna, zaključuju iz Grada Pule.

Kružnim tokom na ovoj lokaciji namjerava se povećati sigurnost u prometu, a u najmanju ruku osigurati dovoljnu preglednost na lokaciji gdje su česte prometne nezgode. Rekonstrukcija samog raskrižja sastojala bi se od izgradnje kružnog toka vanjskog polumjera 13,5 metara i prometne površine 65 četvornih metara, a osim spomenutih ulica, obuhvatila bi i Coppovu ulicu. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter