Rotor na ulazu u Pulu ipak na jednoj razini


Iz Hrvatskih cesta potvrdili su nam da će na jesen započeti izgradnja kružnog toka u Šijani na ulazu u grad. Dugoočekivani projekt od iznimne važnosti za grad startat će nakon turističke sezone, a kako ističu u Hrvatskim cestama, (pred)uvjet je da se riješe imovinskopravni odnosi. Rješavanje tih problema je trenutno u završnoj fazi, a upravo krajem prošlog tjedna dobili smo potvrdu da je riješena i posljednja nedoumica na zemljištu koje će obuhvatiti izgradnju novog gradskog kružnog toka.

Pa ipak, projekt koji je aktualan i očekivan dugi niz godina doživio je u međuvremenu i preinake. Tako će, umjesto najavljivanog rotora na dva nivoa, izmjenom projektne dokumentacije biti realiziran rotor u tri faze.

U prvoj će se izgraditi kružni tok bez denivelacije, potom bi se u drugoj fazi prometnica od Šijane do Stancije Peličeti rekonstruirala i pretvorila u četverotračnu, dok bi se u trećoj i posljednjoj izgradio podvožnjak na rotoru koji bi spajao postojeći pravac obilaznice.

- Do izmjene projekta kojim će rotor na ulazu u grad, umjesto na dva nivoa, biti izgrađen kao "prizemni" kružni tok, došlo je zbog racionalizacije projekta, ističu u Hrvatskim vodama. Zato je i podvožnjak prebačen tek u treću fazu projekta.

Zamišljeni dvoetažni rotor je očito preskup, a podatak da bi samo izgradnja oborinske odvodnje koštala oko 50-ak milijuna kuna dovoljno govori o potrebi racionalizacije. Ovako će oborinska odvodnja biti spojena na postojeći obalni kolektor do izgradnje novog kolektora u Ulici 43. istarske divizije, koji će graditi Hrvatske vode, a koje trenutno za taj projekt zaključuju natječaj za odabir projektanta.

- Ulaz u grad i dionica Šijana - Stancija Peličeti od strateškog su interesa za Pulu. U posljednje vrijeme, zahvaljujući predsjedniku uprave Hrvatskih cesta Edu Kosu, aktivnosti su se intenzivirale i proteklog je mjeseca održano nekoliko sastanaka na kojima su dogovorene aktivnosti od kojih je najvažnija izmjena i dopuna lokacijske dozvole za kružni tok koji će se graditi ove jeseni kroz prvu fazu projekta, a završetak rotora očekuje se uoči iduće turističke sezone, pojašnjava Damir Prhat, pročelnik za komunalni sustav i imovinu. (Piše Goran ROJNIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter