Roštiljarka uz koncert pet bendova i jednog zbora

Burning Witches
Burning Witches

Tradicionalna manifestacija Roštiljarka Live, u organizaciji ekipe koja je dugi niz godina vodila radijsku emisiju Roštiljarka, jednom godišnje predstavlja pravu koncertnu poslasticu za ljubitelje žestokog zvuka. Bit će tako i ovog petka, kad će se u Klubu Uljanik održati sedamnaesta Roštiljarka, a koncertno će se točno od 21.30 sati predstaviti dvije švicarske heavy metal grupe - Gonoreas i Burning Witches, zatim je tu veliki comeback pulsko-varaždinskog speed thrash metal benda Devastation, a nastupit će se još black metal sastav Their iz Buja, death black metal grupa Dark Omen iz Pule te pulski zbor Cantus Populi, koji će u zborskoj varijanti predstaviti repertoar metal kompozicija.

Predvodnici metal scene

Švicarski heavy power metal sastav Gonoreas već su nastupali u Puli - osnovani su 1994., a valja spomenuti da su početkom ove godine objavili dvostruko CD/LP izdanje "Guardian of Time" na kojem se nalazi najbolje iz dosadašnjeg stvaralaštva. Nedavno su se vratili s europske turneje s legendarnim Destruction, prilikom koje su posjetili mnoge europske države. Također iz Švicarske dolazi i atraktivna ženska heavy metal grupa Burning Witches, koje, iako djeluju tek dvije godine, već imaju respektabilnu bazu fanova. Nedavno su objavile singl za najveću diskografsku kuću Nuclear Blast Records, kao najavu debi albuma.

Sredinom osamdesetih, pulski speed thrash metal sastav Devastation, predvođen pjevačem Alexom Bijažićem, bili su predvodnici kako pulske tako i metal scene tadašnje države. Grupa je djelovala četiri godine, objavila dvije demo snimke, a 1990. godine su prekinuli s radom. Braća Bijažić po razlazu Devastationa nastavljaju u novome bendu - Hatross. Tijekom dvijetisućitih Devastation ponovno kreće s radom, i uz Alexa i neko vrijeme također originalnog člana Kristijana, biva aktivan u novim postavama. Prije godinu dana, Puležan Alex Bijažić koji već niz godina živi u Varaždinu, okuplja ostatak benda u Varaždinu, te kreće s novom erom Devastationa. Danas grupu Devastation čine još gitaristi Danijel i Bernard, basist Karlo i bubnjar Leo. U novom sastavu bend je nedavno snimio EP, svojevrstan tribute nekima od najvećih uzora koji su na Devastation iznimno utjecali na samim počecima. Zanimljivo je da će u petak s Devastationom uz članove nove postave, nastupiti i nekadašnji članovi Devastationa, a to su Chriss Bijažić, David Lorusso, Marko Pušić te dakako Alex Bijažić.

Rušenje stereotipa

Pulski death black metalci Dark Omen dobro su znani na domaćoj metla sceni, a uz uzore kao što su Emperor, Belphegor, Grave, Morbid Angel, Dark Omen u svoju glazbu unose kompleksnost i snagu izričaja uz vlastiti. Grupu čine pjevač i gitarist Viktor Laković, gitarist Loris Peruško, basist Ivan Tadić i bubnjar Timon Dudaković, a na Roštiljarki će koncertno predstaviti pjesme s nadolazeće debitantskog albuma.

Bujski black metal sastav Their osnovan je 2011. godine, a zanimljivo je da su oni u svojim pjesmama u tradicionalnu black metal tematiku utkali elemente europskog a posebice istarskog folklora. Grupu danas čine Histbat za bubnjevima, DTT na gitari i vokalima, Strig na basu i Phoenix za gitarom.

Koncertnu večer otvorit će pulski zbor Cantus PoPuli, koji svojim radom osvaja niz nagrada te ruši sve stereotipe o zborskom pjevanju. Da je tome tamo, svjedoči i izbor rock i metal pjesama koji će ovaj zbor izvesti na pozornici Kluba Uljanik.

Prije i poslije koncerta DJ je birati najbolje iz svijeta žestoke glazbe.

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji u pulskom Rock baru Mimoza, a isto tako moći će ih se kupiti na sam dan manifestacije u klubu Uljanik. (Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter