Roštiljarka slavi 15 godina radijskog emitiranja

Darko Rajić, Mihaela Tikvicki i Zlatko Gotovac
Darko Rajić, Mihaela Tikvicki i Zlatko Gotovac

Sutra od 21 sat u klubu Uljanik 15 godina radijskog emitiranja i organizacije događanja uživo, uz veliki audio/video show obilježit će Roštiljarka radio show, kultna radijska emisija pulskog Radio Maestrala posvećena alternativnim smjerovima glazbe.

Prema najavi, sve slušatelje i posjetitelje, kao i štovatelje dobre, kvalitetne i dakako žestoke glazbe, u Uljaniku očekuje slikovni prikaz svih događanja unatrag 15 godina, pregršt dobre glazbe, šaljiva natjecanja, karaoke, a kroz slide-show bit će predstavljen sav dosadašnji prikupljeni materijal u kojemu će se naći mnogi bivši kao i sadašnji akteri pulske nezavisne i underground scene.

Ovaj put je jubilej obilježen i objavljivanjem novog broja fanzina Master Radiation Sickness koji bi ubuduće trebao izlaziti dva puta godišnje kada se održava Roštiljarka u Uljaniku.

Svaka Roštiljarka, kojih je do sada realizirano 687, priprema se cijeli tjedan. Svako emitiranje donosi u prosjeku desetak novih albuma koji se preslušavaju i predstavljaju. Roštiljarka je, ponosno ističu njeni autori, gotovo u potpunosti bila i ostala entuzijastički projekt, te je većina pothvata realizirana o vlastitom trošku.

Roštiljarka je u desetljeće i pol kroz rad na afirmaciji metal glazbe putem radijskog etera i događanja uživo predstavila veliki broj diskografskih uradaka, te gotovo sva bitna imena s područja Hrvatske i okolnih zemalja. Organizirani su koncerti kroz Roštiljarka Live događanja na kojima je nastupio veliki broj domaćih te izvođača iz okolnih država.

Roštiljarka je nastala kao nastavak događanja u koje je devedesetih bilo uključeno društvo u čijem sastavu su se nalazili i Zoran Mladenović-Srle te Zlatko Gotovac-Zlajo kao idejni pokretači projekta. Ranih devedesetih su tako budući članovi Roštiljarke osnovali grupu Desinence Mortification te radili na fanzinu Master/Radiation Sickness uz aktivnu podršku tadašnjim bendovima iz svijeta metala, grindcorea i hardcorea.

Krenula je i organizacija prvih koncerata upriličenih u tadašnjim caffe barovima, Rock klubu Uljanik kao i kultnom prostoru lovačkog doma Zlatni Rog. Kasnih devedesetih, spomenute aktivnosti pretaču se u idejni koncept Roštiljarke pa je uz prvotnu suradnju s emisijom Scream koja se također emitirala na Radio Maestralu krenuo i autorski projekt Roštiljarka. Prva emisija na programu je bila 19. kolovoza 2000.

Brojni pulski bendovi u ovih 15 godina posjetili su Roštiljarku, emisiju koja svoj naziv duguje izrazu koji se u pulskom žargonu odnosi na izvođenje žestoke glazbe. (M. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter