Roštiljarka: Peterostruka doza beskompromisnog metala

Burning Witches
Burning Witches

Tradicionalna Roštiljarka Live, koja je u petak u Klubu Uljanik doživjela svoje 17 izdanje, jednom godišnje predstavlja koncertni metal maraton – a ovogodišnja je pak izborom bendova privukla brojnu publiku u Klub Uljanik.

Line up je predstavio ponešto za svakoga – tako su večer otvorili bujski black metalci Their, koji su od svog osnivanja 2011. godine imali promjena u članstvu, a današnji sastav čine bubnjar Histbat, gitarist i pjevač DTT, basist Strig i gitarist Phoenix. Odličnom svirkom odmah su privukli publiku pred pozornicu, a iako je DTT-ju pukla žica na gitari te je grupa tada htjela završiti svoj nastup, publika ih nije htjela olako pustiti s pozornice, tako da se svirka nastavila.

Atmosfera u velikoj sali Uljanika brzo je dostigla usijanje kad su na pozornicu stupile članice atraktivne švicarske ženske heavy metal grupe Burning Witches. Iako djeluju tek dvije godine, u kratkom vremenu stekle su respektabilnu bazu fanova te im je nedavno objavljen singl za Nuclear Blast Records. Svi ti uspjesi su itekako opravdani – jer, osim što odlično izgledaju, cure vrhunski sviraju i beskompromisno serviraju svoju žestoku glazbenu mješavinu. Uigran scenski nastup, melodične dionice vokala, čvrsta ritam sekcija i pršteće izdistorzirane gitare – Burning Witches su priredile pravi metal spektakl na opće oduševljenje pulske publike.

Nakon takvog nastupa Burning Witches, bio je pravi izazov servirati publici nešto još atraktivnije – no, uslijedio je pravi metal vremeplov na pozornici Uljanika – naime, specijalno za ovu prigodu okupila se originalna postava kultnog pulskog speed thrash banda Devastation iz 1986. godine. Uz pjevača Alexa Bijažića, nastupili su bubnjar Chriss Bijažić te gitaristi David Lorusso i Marko Pušić, te su oni brojnoj publici odrokali pjesme s prvog demo izdanja Devastationa «The Upcoming Mayhem». Iako je prošlo više od tri desetljeća od tog dema, publika je itekako dobro znala pjesme, a stara postava Devastationa zvučala je izuzetno moćno. S obzirom da Alex Bijažić već niz godina živi u Varaždinu, ostatak nove postave Devastationa čine varaždinski glazbenici, te je aktualna postava predstavila pjesme s kasnijih dema Devastationa – «Bigmouth sucks», «Napalm Fields» te cijeli novi EP na kojem, između ostalog, odaju počast pulskim velikanima koji više nisu s nama u obradama pjesama KUD Idijoti i Atomsko sklonište.

Najavljeni kao «legendarni power/heavy rasturači», švicarski Gonoreas su itekako opravdali svoju titulu – ovi prekaljeni metal veterani djeluju od 1994. godine, već su nastupali u Puli, a i ovog puta servirali su publici eksplozivnu dozu žestoke glazbe, furiozan i dobro uigran scenski nastup te vrhunsku svirku. Već dobrano zagrijana publika objeručke je prihvatila ovu metal poslasticu, a Gonoreas su pak priredili koncert za pamćenje.

Večer je, makar je bilo već poprilično kasno, pred i dalje odlično raspoloženom publikom zaključili kvalitetni pulski death metal band Dark Omen, koji iako po godinama mladi, njeguju specifičan stari zvuk po uzoru na bendove poput Morbid Angela, Belphegora i drugih. Pulska publika ih itekako dobro pozna, a iako još nisu objavili službeno izdanje, u Uljaniku su odsvirali pjesme s njihovog nadolazećeg albuma prvijenca, a nekolicina fanova dobro je znala i riječi pjesama.

Iako najavljen, pulski zbor Cantus Populi koji je trebao predstaviti repertoar metal pjesama nije nastupio zbog zdravstvenih razloga. Bilo bi zanimljivo čuti tu jedinstvenu mješavinu metala i zborskog pjevanja, no i bez njih, sudeći prema komentarima brojne dobro raspoložene publike, ovogodišnja Roštiljarka zaslužuje odličnu ocjenu. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter