Roštilj s manje rizika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako smo sa svih strana bombardirani upozorenjima o štetnosti roštilja, postoji nekoliko trikova kojima se možemo poslužiti da bismo štetnost maksimalno umanjili, o cemu piše Medical News Today, a prenosi www.vitamini.hr.

S obzirom na to da je glavni krivac za karcinogenost kombinacija zasicenih masti i visoke temperature, najprije treba maksimalno izbjegavati pripremanje i konzumaciju masnog mesa. Apetit radije zadovoljite neoguljenim povrcem i vocem na grilu, a za tvrdokorne mesoljupce preporuca se riba, tofu i bijelo meso.

Osim izbora hrane, evo još nekoliko savjeta:

- nemojte dopustiti da hrana pocrni, odstranite pougljenjene dijelove prije konzumacije;

- prethodno termicki obradite hranu (skuhajte ili oparite) jer na taj nacin smanjujete vrijeme roštiljanja i mogucnost razvoja kancerogenih spojeva;

- lagano nauljite roštilj jer cete tako sprijeciti da se zagorjeli dijelovi zalijepe za hranu;

- smanjite temperaturu roštilja (podešavanjem temperature, udaljavanjem rešetke od vatre);

- temeljito ocistite roštilj nakon svake uporabe da ne ostanu zagorjeli dijelovi;

- prekrijte rešetku aluminijskom folijom i na njoj probušite rupe da bi se masnoca iz mesa slobodno cijedila;

- cesto okrecite hranu da ne zagori.


Podijeli: Facebook Twiter