Rosignoli Livija Cossare šampionsko zlato

Livio Cossara u prvom planu među šampionima-vinarima (Zvonko KUCELIN/ZADARSKI LIST)
Livio Cossara u prvom planu među šampionima-vinarima (Zvonko KUCELIN/ZADARSKI LIST)

Ulje sorte Rosignola, Livija Cossare iz Vodnjana šampionsko je mlado maslinovo ulje na 6. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu u zadarskom zaleđu. Proteklog je vikenda deset istarskih maslinara sa svojim uljima uputilo u to ravnokotarsko mjesto na manifestaciju tamošnje Udruge vinogradara i vinara, da bi se kući vratilo sa čak sedam zlatnih medalja. Uspjeh istarskih poljoprivrednika još je veći ako se zna da se u top 10 našlo čak šest istarskih ulja.

Plod zajedničkog rada

Uz Cossaru, koji je s Rosignolom osvojio prvo mjesto, medaljama se okitilo još sedam maslinara s Poluotoka. Na trećem, četvrtom i petom mjestu našli su se redom OPG Guido Zanini iz Rovinja s Bužom, Ratko Erlić iz Banjola s Istarskom bjelicom i Davoir Zanini iz Banjola s Istarskom bjelicom. Silvano Tanger iz Medulina s Bužom i Željko Grgorinić iz Pule s Frantoiom osvojili su osmo i deveto mjesto. Na 12 mjestu zlatom se okitio i Andrej Činić iz Buja s uljem Buže. Broncu je s višesortnim uljem (Picholine i Istarska bjelica) osvojio Mario Crnobori iz Banjola, a zahvalnicu je za nastup s uljem Buže dobio Goran Mühlstein iz Rovinja.

Kao što su Istrani Dalmatincima vjerojatno pomrsili planove, tako je i njihovu dominaciju djelom ugrozio Ivica Vlatković iz Novigrada zadarskog, poznati doktor koji osvaja brojna priznanja svojim uljima. U Nadinu je s dva uzorka osvojio drugo i šesto mjesto. Ipak, Cossari ni on nije predstavljao ozbiljnu konkurenciju, s obzirom da je osvojio 95 bodova, dok je drugoplasirani Vlatković imao 93,5 bodova. To je čak bod i pol razlike, dok se ona na vrhu ljestvice inače mjeri tek u decimalama.

- Uvijek sam smotrama među prvih pet ili deset i naviknut sam da osvajam zlata, ali ovo je prvi put da sam šampion. Lijepo je i za sve nas - došlo nas je iz Istre deset, a čak je sedam osvojilo zlato. Dalmatinci nas štimaju, da nije bilo naših primjera, koji smo krenuli u tu priču s maslinama puno prije njih, pitanje je što bi oni napravili. A mogu reći i da su naši uspjesi plod skupnog rada u Istri i posebno u Vodnjanu, s obzirom da imamo jako dobre stručne službe, kaže Cossara, član vodnjanskog Agroturista koji posjeduje oko 350 maslina kod Salvele.

Napominje da se Dalmatinci dižu iz godine u godinu, a potvrda tome je i velika međunarodna smotra Mediterana u Splitu gdje ostvaruju dobar uspjeh.

Dalmatinci su se refali

- Dalmatinci su se refali, posebno Vlatković koji osvaja zlata i ima stvarno dobro ulje. Sve ih je više koji rade kvalitetno, a i dobri su domaćini i znaju ugostiti čovjeka. To najbolje znaju maslinari s Krasice i Medulinci koji se druže s njima. Najveći značaj ovakvih smotri zapravo je druženje i razmjena iskustva, kaže Cossara. Iz popisa sudionika vidljivo je da Dalmatinci uzgajaju talijanske sorte, pa i istarske, poput Istarske bjelice i Buže, ali i da se ponose vlastitim autohtonim vrstama kao što su Levantinka i Oblica.

Ipak, vlažno ljeto koje je pogodovala bolestima i nametnicima, nije poštedjela ni dalmatinske maslinare pa je i odaziv sa zadarskog područja na smotri bio slab. S druge strane, ovo je prvi put da su u tolikom broju nastupili maslinari iz Istre i iz više dalmatinskih županija. Na manifestaciji je zaprimljeno rekordnih 90 uzoraka vina, ali među njima nije bilo vinara s Poluotoka.

- Imali smo slab urod na maslinama, 40 posto manji nego lani. No ova sorta, Rosignola, što je bila blizu zida, kao da nije osjetila tu silnu vodu. Svim ostalim sortama fali gorčine i pikantnosti. Njoj ne, dala je dobro ulje, rekao je Cossara koji je sasvim slučajno predao uzorke u Nadinu i to na poziv koji je dobio na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu.

Na analizu je predano 38 uzoraka ulja, a ocjenjivanje je provedeno kroz šest sjednica panela na kojem je sudjelovalo 16 stručnjaka, članova Profesionalnog panela Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter