Rošade u Vladi, Čačić ostaje predsjednik HNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabor će sutra potvrditi promjene u Vladi koje su posljedice ostavke Radimira Čačića na sve državne dužnosti. Kao što se i očekivalo, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić postat će potpredsjednica Vlade, Ivan Vrdoljak premjestit će se na mjesto ministra gospodarstva, a umjesto njega ministrica graditeljstva bit će Anka Mrak Taritaš, koja mu je dosad bila zamjenica.

Te su rošade među HNS-ovcima u Vladi danas i službeno objavili oni sami nakon sjednice predsjedništva svoje stranke. Ali, zapravo je najzanimljiviji zaključak te sjednice da Čačić neće odmah otići s čela HNS-a.

Vodeći ljudi stranke održali su nakon predsjedništva konferenciju za novinare, no Vesna Pusić nije ništa rekla. Vrdoljak je istaknuo da je spreman preuzeti zahtjevan resor kakav je gospodarstvo. Čačić je, pak, ponovio da je od samog početka isticao da je odgovoran u pravnom smislu za mađarsku tragediju.

- Pravni sustav jasno luči nečasno kazneno djelo, a ovo djelo to nije nego se radi o nehatu. Sa stanovišta moralnog i političkog integriteta nemam oko toga nikakvih dvojbi. I siguran sam da je to jasno svakom dobronamjernom i ozbiljnom čovjeku, izjavio je Čačić na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjedništva HNS-a.

Najavio da će se izvanredni sabor HNS-a održati do kraja ožujka iduće godine, a on uoči njega podnijeti ostavku kako bi otvorio prostor da se na saboru izabere novi predsjednik stranke. Odgovarajući na pitanje tko će voditi stranku ako on ode u zatvor prije ožujka, Čačić je kazao da u Statutu HNS-a postoji norma da predsjednika mijenja potpredsjednik koji je dobio najviše glasova. To znači da bi stranku privremeno vodila Vesna Pusić.

Navodno je svoje izlaganje na sjednici počeo vrlo jasnim stavom da će dati ostavku na mjesto prvog čovjeka stranke. Međutim, kako je nastavio govoriti, tako su njegove namjere bile sve zagonetnije. Prvo je spomenuo da će dati ostavku odmah, zatim je ispalo da će je dati za tri mjeseca, odnosno neposredno prije izborne skupštine stranke, ali na kraju se ispostavilo da će biti tek u ožujku 2013. Stoga je dosta članova predsjedništva ostalo u nedoumici hoće li Čačić podnijeti ostavku na predsjedničku dužnost čim ode u zatvor, a to će biti prije ožujka iduće godine.

Na predsjedništvu je, doznajemo, jedino Pusić govorila da bi Čačić trebao odmah dati ostavku, ali nije previše inzistirala na tome. Čini se da je i sama bila zbunjena time što je Čačić bio neodređen u vezi sa svojim namjerama. Po svemu sudeći, Čačić će nastojati što dulje kontrolirati situaciju u HNS-u.

- Čačić nikako ne želi da predsjednica stranke opet bude Vesna Pusić, no zasad nema definiranog kandidata za to mjesto, izgleda da dvoji između Vrdoljaka i varaždinskog župana Predraga Štromara, rekao nam je jedan upućeni član Kukuriku koalicije. (D.  CIGLENEČKI, Z. CRNČEC, J. MARIĆ/NL)

Prilika Grčiću

U Vladi su potvrdili da će potpredsjednik Branko Grčić ubuduće biti zadužen za gospodarstvo. "Grčić možda nema Čačićevu energiju, kao ni vjerojatno nitko u hrvatskoj politici, ali nema niti njegovu naglost", ističu u Banskim dvorima.

Arhitektici resor graditeljstva

Nova ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš diplomirana je arhitektica. Od prosinca 2011. bila je na poziciji zamjenice ministra u kvoti HNS-a, ali nije članica stranke.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter