Rošade svećenika u Puli, Poreču, Rovinju...

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Porečki i pulski biskup dr. Dražen Kutleša potpisao je nedavno dekrete o imenovanju i razrješenju svećenika u istarskim župama. Dekrete je dobilo više od dvadeset župnika i župnih vikara. Značajne smjene, ne umanjujući važnost ostalih župa, dogodile su se u Puli, Poreču i Pazinu. Mons. Vilim Grbac, župnik u pulskoj katedrali i generalni vikar, odlazi u Rovinj, dosadašnji rovinjski župnik Milan Zgrablić odlazi u Poreč, a vlč. Rikard Lekaj odlazi u pulsku župu kojom je upravljao mons. Grbac.

Zgrabliću će u Poreču pomagati Mladen Pranjić i Vladimir Brizić, a Lekaju u Puli mladomisnik Marcin Madej.

Porečka i pulska biskupija imala je ove godine još dva mladomisnika: Želimira Bagavca iz Labina koji je imenovan župnim vikarom u Buzetu te fra Leopolda Mičića koji je određen za ispovjednika i propovjednika u biskupiji.

Uočljiva je još jedna zanimljivost u imenovanjima novih župnika: vlč. Rudolf Koraca (rođen 1940., za svećenika zaređen 1964.) nije više župnik u Umagu, odlazi u Karojbu (Rakotule i Motovunski Novaki), a u Umag dolazi dr. Josip Grbac kojemu će pomagati Roko Smokrović koji napušta Pulu i Štinjan. Ovdje bi trebalo podsjetiti na životopis i dosadašnje službe spomenutih svećenika.

Mons. Vilim Grbac, rođen u Lanišću 1957., za svećenika je zaređen 1984. U Pulu je došao 2009. s mjesta ravnatelja Pazinskog kolegija - klasične gimnazije, generalnim vikarom imenovan je 2012. Predstojnik je Katehetskog vijeća i glavni urednik vjerskog informativno-kulturnog lista Ladonja. Njegov brat Josip rođen je 1955., za svećenika zaređen 1982., doktorirao je moralnu teologiju na Gregoriani u Rimu, koju predaje na Teologiji u Rijeci. Zakratko je dr. Grbac (1987.) bio sužupnikom u Rovinju pa župnik u Rapcu (1988.), da bi potom uz profesorsku službu bio i rektorom crkve Blažene Djevice Marije Žalosne u Murinama kod Umaga i župnikom u Savudriji.

Može se reći da je dr. Josip Grbac znanstveno-teološki najbriljantniji svećenik u porečkoj i pulskoj biskupiji, a i dalje.

Vlč. Milan Zgrablić rođen je u Pazinu 1960., za svećenika zaređen 1984. Bio je pastoralni suradnik tadašnjem rovinjskom župniku, a danas umirovljenom biskupu mons. Ivanu Milovanu. Ravnatelj je Biskupijske ustanove za uzdržavanje svećenika i predstojnik Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu. U Rovinju je počeo gradnju pastoralnog središta "Svete Obitelji".

Vlč. Rikard Lekaj, rođen 1984., s roditeljima je živio u Poreču, i jedan je od mladića koje je u sjemenište poslao neprežaljeni mons. Petar Pahović. Za svećenika je zaređen 2009., bio je biskupov tajnik pa je imenovan župnim vikarom u Rovinju, da bi 2011. postao župnikom u Svetvinčentu i Juršićima, a dvije godine kasnije imenovan je porečkim župnikom. Predstojnik je Ureda za obitelj i pročelnik Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih.

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter