Ropu kazna od 10.000 eura za odavanje tajnih podataka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji slovenski premijer Anton Rop osuđen je 10.000 eura novčane kazne zbog odavanja tajnih podataka, potvrđeno je Hini u utorak na prvostupanjskom sudu u Ljubljani.

Ropa je prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio krivim zbog izjave jednom novinaru da je 2004. godine, u vrijeme kad je bio predsjednik vlade, slovenska tajna služba SOVA pratila "incidente" na slovensko-hrvatskoj granici i u okviru te aktivnosti snimala razgovore tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše te da su se oni "dogovarali o incidentima" kako bi Janša došao na vlast i da o tome postoje snimci tajne službe SOVA.

To se događalo 2004. godine, u vrijeme kad je Rop bio premijer, a Janša sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) vodio kampanju pred parlamentarne izbore na kojima je ujesen iste godine osvojio najviše glasova.

Rop je tijekom suđenja nijekao krivnju i branio se tvrdnjom da nije otkrio tajne podatke koji ne bi bili i prije poznati iz medija te da su i drugi političari u vrijeme incidenata na granici s Hrvatskom javno izjavljivali kako svim sredstvima treba zaštititi slovenske interese.

Rop je prije tri godine na sudu postigao nagodbu s Janšom, koji ga je zbog tadašnjih izjava tužio za klevetu u privatnoj parnici, te mu se ispričao. Rop je bio slovenski premijer od 2002. do 2004. godine, a već duže vremena nije aktivan u slovenskoj politici. Od 2010. član je upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter