Rop pred sudom zbog izjave o Janši i Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši slovenski premijer Anton Rop, kojega državno tužiteljstvo sumnjiči da je jednom izjavom iz 2007. godine izdao tajne podatke o djelovanju sigurnosne službe u vrijeme kad je obnašao dužnost predsjednika vlade, u petak je na sudu zanijekao odgovornost rekavši da se o tim podacima ionako operiralo u medijima, a riječ je bila o navodnim tajnim dogovorima tadašnjih hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše.

Ropu se sudi jer je je 16. lipnja 2007. tadašnjem novinaru Radiotelevizije Slovenija Vladimiru Vodušeku u neslužbenom telefonskom razgovoru rekao da su se 2004. godine, u vrijeme predizborne kampanje pred parlamentarne izbore, tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader i tadašnji slovenski premijer Janez Janša "dogovarali" o graničnim incidentima u Piranskom zaljevu i da je on čuo snimke slovenske obavještajne službe SOVA koja je te razgovore tajno snimala.

"Iz snimke se jasno vidi da su se dečki (Janša i Sanader) dogovarali o tome kad će se i kakav incident dogoditi. Hrvatska vlada davala je direktive kad će se dogoditi incident, i to neposredno prije izbora", rekao je tada u razgovoru Rop.

Braneći se od optužnice, Rop je u petak na sudu izjavio da je novinar neovlašteno snimio i emitirao u televizijskom dnevniku telefonski razgovor s njim koji je bio neslužbene naravi. Uz to, Rop je dodao da je izjavom samo želio reći da je normalno da tajna služba prati događaje na granici te da su o incidentima i kontaktima Janše i Sanadera više puta izvještavali slovenski i hrvatski mediji, a zastupnici u parlamentu također javno izjavljivali da tajna služba intenzivno prati stanje u vezi s incidentima vezanim na neutvrđenu granicu na moru.

Sanader je u to vrijeme Ropove izjave nazvao biserom iz "antologije političke gluposti". Janša, kojemu je tadašnji premijer Rop prije izbora zamjerao da "incidentima" na granici pojačava svoju političku poziciju, tužio je odmah Ropa u privatnoj parnici koja je završena nagodbom nakon što je Rop svoje izjave povukao i ispričao se Janši.

Rop je u petak na suđenju za izdavanje službene tajne zanijekao svoju odgovornost. U slučaju osude po slovenskom kaznenom zakoniku za to se kazneno djelo može dobiti do tri godine zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter