Ronski kralj iz Poreca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Syrah Festigia
Godina berbe: 2008.
Proizvodac: Agrolaguna
Lokacija: Porec, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 16-18 Celzija
Gastro-preporuka: juneci file s ružmarinom
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 80 kuna (Cicibela, Rovinj)

Istarska zemlja je vec stoljecima plodno tlo za razlicite tipove vinove loze. Vec su dugo na ovim prostorima prisutne francuske sorte, prvenstveno bordoške, kao merlot i cabernet sauvignon te burgundski gamay, koji se kod nas zove borgonja.

No, u zadnjih osam godina cesto se sadi biser iz regije Cote du Rhone ili doline rijeke Rone, a to je syrah koji u Francuskoj samostalno nije toliko znacajan, vec je puno bitniji kao sastavni dio vina Chateauneuf du pape.

Ova sorta je planetarnu slavu stekla u Australiji gdje je zbog engleskog izgovora postala shiraz te je godinama jedna od najznacajnijih australskih sorti, kao samostalno vino ili u kupaži s cabernet sauvignonom.

Godine 2004. Agrolaguna se odlucila na sadnju ove plemenite sorte na mikrolokacijama Kazaveca i Faragude koje se nalaze u Funtani. Na tom terenu je duboka crvena zemlja, a nadmorska visina je izmedu 30 i 50 metara, brežuljkasti položaji su okrenuti prema jugu i zapadu.

Danas cu opisati syrah iz berbe 2008., prve te vrhunske sorte za liniju Festigia. Syrah se osim kao samostalna sorta koristi i u vrhunskoj crnoj kupaži castello iz linije Festigia.

Grožde nakon berbe provede na maceraciji 12 dana u bacvama od inoksa, a potom ide na 12-mjesecno odležavanje u barrique bacvice od francuskog hrasta. Potom se vino iz svih barrique bacvica cetiri mjeseca sljubljuje u inoksu te odležava još dva u boci prije puštanja na tržište.

Vino ima prekrasnu rubin crvenu boju s tamnijim rubovima, djelomicno je bistro te djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, fina i djelomicno bogata, vino je po lijevanju u cašu malo zatvoreno, no nakon pet minuta lijepo se razvija.

Osjete se note vanilije od odležavanja u drvu, lijepa nota košticavog voca, kao višnja i trešnja, a u tragu ima i malo šljive. Potom osjetim i malo divljeg šipka te malu notu dima.

Vino je suho, djelomicno toplo, djelomicno mekano, svježe, tanini su prisutni, no nisu zeleni, te je ukusno. Uravnoteženo je, dugotrajno, gorkastog završetka te izražene intenzivnosti okusa. Na kraju možemo reci da je vino punog tijela harmonicno, fine kakvoce i spremno za konzumaciju.


Podijeli: Facebook Twiter