Ronioca blizu Fratarskog otoka napala riba fanfan

Riba fanfan rijetka u Jadranu (Foto: čitatelj)
Riba fanfan rijetka u Jadranu (Foto: čitatelj)

Kada je prije tri dana pulski ronilac Goran Lovrić ronio u blizini Fratarskog otoka, ni u snu se nije nadao da će uloviti jednu od vrlo rijetkih riba u Jadranu.

Nikad vidio

Toliko je rijetka da ju ovaj profesionalni ronilac nikad u životu nije vidio, kao ni mnogobrojni ribari koje je pitao poznaju li tu vrstu crno-bijele prugaste ribe, nešto veće od kutije cigareta.

- Ronio sam na 28 metara i ne bih je bio niti primijetio da me nije napala. Uhvatio sam je i izvukao na površinu. Pokazao sam je ribarima i kazali su mi da nikad ništa slično nisu vidjeli. A i ja sam stvarno preronio gotovo čitav Jadran i nikada tako nešto nisam ugledao, ispričao nam je Goran Lovrić.

Da je uistinu riječ o rijetkoj vrsti ribe za Jadran, tvrdi nam i doc. dr. sc. Andrej Jaklin, viši znanstveni suradnik Centra za istraživanje mora Rovinj Instituta Ruđer Bošković kojemu smo poslali fotografije ulovljene ribe.

U blizini pučinskih riba

- Prema priloženim slikama s velikom vjerojatnošću pretpostavljam da je riječ o ribi fanfan (ili riba-pilot) Naucrates ductor (Linnaeus, 1758). Riječ je o pelagičkoj ribi koja se gotovo obligatorno zadržava u blizini velikih pučinskih riba, najčešće morskih pasa, a kažu da se zadržava i u blizini morskih kornjača. Juvenilni primjerci su često u blizini velikih meduza, a ja sam ih vidio u blizini bove jedne naše pučinske strujomjerne postaje, kaže nam ovaj stručnjak iz Rovinja. Dodaje da se hrane nametnicima i parazitima domaćina stoga su dobrodošli pratitelji velikih riba. Rasprostranjenje vrste je cirkumtropsko, znači da obitavaju u toplijim vodama, a poznata je vrsta i u Sredozemlju.

"Poznata je i za Jadran, ali je relativno rijetka. Ili je barem rijetko zabilježena! S obzirom na način života, nije čudno da je nepoznata širem krugu ljudi pa čak i ribarima", zaključuje doc. dr. sc. Andrej


Podijeli: Facebook Twiter