Rondo Istriano Zaneta Paulina u rovinjskoj Batani

Zaneto Paulin, autor izložbe fotografija 'Rondo Istriano' (N. O. R.)
Zaneto Paulin, autor izložbe fotografija 'Rondo Istriano' (N. O. R.)

U Centru vizualnih umjetnosti Batana otvorena je izložba fotografija "Rondo Istriano" Zaneta Paulina. Kako je to na otvorenju istaknula Maja Briski, likovna kritičarka, producentica i grafička dizajnerica, riječ je o fotografskom projektu koji promovira suvremene civilizacijske standarde Istre (multinacionalnu ravnopravnost, otvorenost granica, komunikacijsku povezanost s Europom, jezične i običajne tolerancije) prezentacijom nekoliko stotina autorskih portreta. Projekt "Rondo Istriano" započeo je prije desetak godina,  obuhvaća fotografije nastale u vremenu od 2002. do prošle godine, na kojima su protagonisti fotografirani u najrazličitijim fazama svog rada ili na događajima u kojima su sudjelovali.

- Prvo poglavlje Ronda sastoji se od portreta u kojem su, bez razlike, i autohtoni Istrijani i doseljenici u Istru, zabilježeni u trenutku njihovog, često vrlo kreativnog, nastojanja da uz vlastita radna postignuća iskažu svojevrsnu zahvalnost sredini i ambijentu koji im je velikodušno omogućio prostor za afirmaciju ili, naprosto, uvjete za normalan život, rekla je Briski. Prvo poglavlje fotografske izložbe "Rondo Istriano" obuhvaća dvadeset i četiri fotografije koje je autor nazvao "Thumbnails" (Kontakti) kao hommage analognoj eri fotografske proizvodnje. Riječ je, dakle, o vremenu kad su laboratoriji prije završne izrade fotografija najprije izrađivali tzv. "kontakte" gdje bi na jedan list papira smjestili umanjenice svih fotografija s razvijenog filma kako bi klijentima omogućili da izaberu koje će snimke naručiti za izradu. Upravo se tim postupkom umjetnik počeo koristiti 2009. godine, i u optimalnoj se verziji sastoji od niza od četiri reda po šest slika B1 formata, odnosno skupnoj instalaciji.

Integralni dio izložbe "Rondo Istriano", osim fotografija na kojima se nalaze poznati i manje poznati stanovnici Poluotoka, poznati i priznati svaki u svojoj profesionalnoj i kreativnoj domeni stvaralaštva ili jednostavno življenja, donosi i odgovarajuće opise okolnosti pod kojima su nastale.

- Projekt, ili bolje reći fotografije, nastao je praćenjem i fotografiranjem Majinih novinarskih tekstova, njenih lutanja i istraživanja Istre i njenih žitelja. Upravo zato ova je fotografska izložba naš zajednički rad, ali i svojevrsni doprinos u upoznavanju onog što Istra najbolje i ima - njenih posebnih ljudi, rekao nam je Paulin. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter