Rondo Histriae otvara novu koncertnu dvoranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Besplatnim koncertom u petak u 20 sati Mješoviti pjevacki zbor Rondo Histriae inaugurirat ce novouredeni prostor svoje udruge na prvom katu u sjevernom krilu Rojca, najavljeno je na konferenciji za novinare.

- Koncert ce se sastojati od duhovnih kompozicija, dvije skladbe Stevana Mokranjca, jedne medimurske, po dvije dalmatinske i istarske te pjesama na engleskom što znaci da ce biti stvarno raznolik i zanimljiv program za publiku, rekla je Vinka Buric, voditeljica i dirigentica zbora. Oni koji ne znaju gdje se prostor nalazi, samo neka kroz hodnike Rojca slijede crvene strelice.

Vinko Buric, predsjednik udruge Rondo Histriae, podsjetio je da su prvo bili "podstanari" u prostoru Puhackog orkestra, da bi im onda Grad dodijelio 250 cetvornih metara koji su bili u potpunosti devastirani i nijedno prozorsko staklo nije bilo citavo. Prostor ureduju još od 2005. godine te su uveli instalacije, vodu, i danas je velika dvorana spremna primiti 120, možda i 150 posjetitelja. Još nedostaje nešto inventara, trebali bi poboljšati i akustiku, a i s obližnjeg platoa nepoznate osobe im i dalje razbijaju prozore te provaljuju, ali Buric ocekuje da ce i tome ubrzo doci kraj. Pored velike dvorane imaju još i klupski prostor predviden za književne veceri, izložbe i druženja, te prostoriju gdje održavaju probe do koje je soba koja može poslužiti i kao tonski studio.

- Rondo Histriae djeluje kao udruga gradana koja okuplja 30-ak aktivnih clanova od ukupno 50 njih, a osnovan je 2. travnja 2004., podsjetila je tajnica udruge Sara Ciric. Do sada su nastupali po cijeloj Hrvatskoj, te u Francuskoj, a kao najvece uspjehe spomenula je osvajanje Zlatne lente u Banskoj bistrici te pobjedu na Mokranjcevim danima prošle godine u Negotinu, nakon cega su održali turneju.

- Svi su dobrodošli da dodu pjevati u naš zbor, ne moraju niti znati note, trebaju samo imati dobru volju, porucila je na kraju glasnogovornica Ela Poljarevic.


Podijeli: Facebook Twiter