Roncevic kupio lošije i skuplje kamione

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakljucke suprotne onima saborske vecine donijeli su vještaci koji su po nalogu USKOK-a pregledali kamione što ih je kupio MORH s tadašnjim ministrom Berislavom Roncevicem na celu. Nalazi financijskog i strojarsko-tehnickog vještacenja vec su stigli u sjedište USKOK-a, a prema njima, neslužbeno se doznaje, Roncevic je izravnom pogodbom kupio skuplje i nimalo kvalitetnije Ivecove kamione, umjesto povoljnijih Manovih koji udovoljavaju NATO-standardima. Zato je državni proracun oštecen za nešto manje od 15 milijuna kuna. Roncevic je danas u Saboru izjavio da to nije tocno i da nije prouzrocio ni lipu štete.

Policija je USKOK-u dostavila i posebno izvješce, svojevrsnu prijavu, u kojoj se, osim Roncevicevog, nalazi još nekoliko imena iz tadašnjeg vrha MORH-a. Nalazi vještaka tužiteljima su poslani još krajem prošlog tjedna, a do kraja ovog ocekuje se odluka hoce li biti zatražena sudska istraga protiv Roncevica i njegovih suradnika u poslu s kamionima. Do tada ce tužitelji dobiti još neke ugovore cije su pribavljanje zatražili od policije.

Cinjenica da je ovaj postupak nastavljen, i da je konacna odluka o mogucem procesuiranju bivšeg ministra obrane koji odnedavno uživa saborski imunitet, donekle pobija tvrdnju da je upravo zbog inzistiranja u rješavanju ovog slucaja smijenjen glavni ravnatelj policije Vladimir Faber.

Roncevicu bi se na teret moglo staviti sklapanje štetnog ugovora, ali nije iskljuceno ni da su istražitelji došli do dokaza o zloporabi položaja ili cak mitu.


Podijeli: Facebook Twiter