Romski jezik kao izborni predmet na Filozofskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras najavio je danas kako ce se na tom fakultetu uvesti romski jezik kao izborni predmet.

"Na Odsjeku za indologiju i dalekoistocne studije, gdje se romski jezik i može smjestiti, odlucili smo, nakon što nam se obratio gospodin Veljko Kajtazi (saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina), da financiramo uvodenje izbornoga predmeta romskoga jezika", izjavio je Boras za Hinu nakon svecane proslave Svjetskog dana Roma u Hrvatskom saboru.

Boras je rekao da ce predavaci u pocetku dolaziti iz Makedonije te iz BiH, tocnije Sarajeva, a rijec je, kaže, o autohtonim Romima koji su izdali gramatike.

Osim što ce financirati prvi semestar, Filozofski fakultet u Zagrebu pomoci ce i u izdavanju gramatike romskog jezika na hrvatskom. Boras je izrazio nadu da ce ta inicijativa dobiti pomoc i drugih organizacija napomenuvši da su nacelnu potporu dobili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"Uvodenjem romskog jezika na hrvatsko sveucilište pokazujemo da nam je stalo do naših manjina", naglasio je Boras i rekao kako ocekuje da ce se time pridonijeti da se Romi još bolje i ugodnije osjecaju u hrvatskom društvu te da uspijevaju postici bolje obrazovanje.

Svjetski dan Roma u srijedu je svecano obilježen u Hrvatskom saboru, a na svecanosti pod saborskim pokroviteljstvom su, uz brojne clanove vijeca romske nacionalne manjine i romskih udruga, nazocili i premijer Zoran Milanovic te brojni ministri u Vladi RH. Predsjednik RH Ivo Josipovic primio je na Pantovcaku izaslanike romskih udruga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter