Romska obitelj morala napustiti Škabrnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Evo, vozim a da ni sama ne znam gdje. Sa mnom je troje djece...placemo od jada, tuge i straha. Pokupili smo samo najnužnije stvari, ono što smo stigli prije mraka", ispricala je placuci Mira Džanija, Romkinja koja je sa svojom mnogobrojnom obitelji prije deset dana doselila u Škabrnju.

Tamo su, barem prema dokumentaciji koju posjeduju, od mještanina Tomislava Škare kupili zemljišnu parcelu velicine 4400 metara cetvornih za iznos od pet tisuca eura. No, lokalno stanovništvo docekalo ih je u neprijateljskom raspoloženju koje je kulminiralo 1. svibnja kada je njih stotinjak prosvjedovalo tražeci od romske obitelji da napuste njihovo mjesto. Palo je nebrojeno mnogo ružnih rijeci, uvreda, omalovažavanja pa cak i prijetnji pod kojima su Romi u cetvrtak u 19 sati pokleknuli.

- Mi smo Hrvati i katolici. To su bili i naši djedovi i pradjedovi. Tu u Škabrnji vrijedali su nas i govorili nam da smo cetnici. Ne znam otkud njima pravo da budu veci Hrvati i katolici od nas. A drugo, kakvi su to katolici koji su bili spremni nocas ubijati našu djecu, prica Mira Džanija. Ona i njezina obitelj, kaže, prošli su cijelu Hrvatsku, živjeli na više lokacija, no nigdje nije niti što slicno doživjela.

- Da smo nocas ostali ja sam uvjerena da bi nas pobili kako su nam u više navrata i usmeno i telefonom zaprijetili, rekla je prestrašena Romkinja, majka sedmoro djece i trostruka baka ne željevši otkriti niti smjer u kojem su se iz Škabrnje ona i njezina obitelj uputili.

Pucki pravobranitelj Jurica Malcic izrazio je danas zabrinutost nad cinjenicom da je skupina mještana iz Prkosa i Škabrnje 1. svibnja organizirala prosvjedni skup na mjestu gdje se nedavno nastanila obitelj Džanija. "Kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj zatražili smo od policije izvješce o predmetnom skupu te jesu li poduzete ili ce se poduzeti kakve mjere. Uputili smo posebno upozorenje nacelniku opcine Škabrnja, a upozoravamo gradane na potrebu izbjegavanja sukoba i smirivanja napetosti", priopcio je pucki pravobranitelj Jurica Malcic.

Navodi da je "prosvjedni skup navodno zapoceo neprimjerenim rijecima 'Od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a nece ih biti ni ubuduce'. Uvažavajuci osjecaje stanovnika Škabrnje i sve što su proživjeli, napominjemo da ovakvim izjavama nema mjesta u Hrvatskoj 21. stoljeca", istice pucki pravobranitelj. Dodaje kako je prema navodima nekih medija, na skupu bilo stotinjak osoba, neke od kojih su bile ukljucene u ogradivanje vlastitih parcela, a na skupu su izrecene i neke druge krajnje neprimjerene i nezakonite izjave.


Podijeli: Facebook Twiter