Rompuy u službenom posjetu Beogradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon proslave ulaska Hrvatske u EU predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy započeo je u ponedjeljak službeni posjet Beogradu i u razgovoru s premijerom Ivicom Dačićem poručio da Srbija ima punu potporu Vijeća na putu prema članstvu u EU-u, ali će tempo probližavanja Bruxellesu ovisiti o naporima, posvećenosti i napretku u primjeni briselskog sporazuma i provođenju započetih reformi.

Rompuy je prvi u nizu visokih europskih dužnosnika koji je doputovao u Srbiju nakon što je 28. lipnja Vijeće EU-a jednoglasno odlučilo da najkasnije do kraja siječnja iduće godine otvori pristupne pregovore sa Srbijom.

Čestitajući vladi i građanima Srbije povijesni korak prema članstvu u EU, Rompuy je ocijenio da je taj trenutak ishod "hrabrih i dalekovidnih odluka" političara u Beogradu i Prištini te da je "sporazum Beograda i Prištine odredio put konačnom pomirenju" i "stavio točku na sukobe u regiji".

Rompuy je istaknuo da će EU nastaviti politički i financijski pomagati Srbiju te najavio međuvladinu konferenciju u siječnju kao idući korak u pristupnom procesu eurointegracija.

Otvaranje pregovora za članstvo u EU-u srbijanski premijer Dačić ocijenio je povijesnim danom za Srbiju, početkom preokreta i modernizacije društva, istaknuvši kao izuzetno važno da pregovori odmah otpočnu "i tehnički i politički", na centralnoj razini i na razini 35 pregovaračkih timova.

Dačić je istaknuo namjeru i želju Srbije da te obveze ispuni "brzo, efikasno i kvalitetno" i da "Srbija ne bude nagrađena članstvom u EU, već da članstvo dobije jer je to zaslužila zbog unutarnjih reformi".

Srbijanski premijer je određivanje termina u siječnju za međuvladinu konferenciju ocijenio kao šansu da Srbija može čak i ranije "otvoriti europski okvir" i zahvalio visokoj predstavnici EU-a Catherine Ashton i državama članicama Unije koje su odlukom Europskog vijeća "potvrdile politiku vlade Srbije i predsjednika Tomislava Nikolića", koje su, po njegovoj ocjeni, pridonijele "ugledu zemlje, miru i stabilnosti čitave regije".

"Posjet gospodina Van Rompuya za nas je velika potpora i ohrabrenje", istaknuo je srbijanski premijer.

Nakon susreta Van Rompuya i Dačića zajednički sastanak održala su i izaslanstva Europskog vijeća i srbijanske vlade, a predsjednik Europskog vijeća razgovarat će tijekom dana i s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i šefom parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Rompuy će potom, kako je najavljeno, otputovati u Prištinu i razgovarati s najvišim kosovskim dužnosnicima, a po prištinskim medijima, pridružit će mu se i šef švedske diplomacije Carl Bildt. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter