Romney primao "registratore pune žena"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Barack Obama, koji nastavlja predizbornu utrku u američkoj saveznoj državi Iowi, iznio je cijeli niz šala na račun kiksa Mitta Romneyja o ženama.

U drugoj televizijskoj debati dvojice kandidata za Bijelu kuću, Romney se, odgovarajući na pitanje o jednakosti spolova, pohvalio da se zalagao za jednakopravnost muškaraca i žena kod zapošljavanja u svom uredu dok je bio guverner Massachussetsa.

"Svi smo se trudili da pronađemo žene koje su bile sposobne i kvalificirane da budu članice naše ekipe (...) Primao sam čitave registratore pune ... žena", omaklo mu se, umjesto da kaže "registratore pune životopisa žena".

To ispuštanje riječi potaknulo je lavinu podrugljivih komentara na Twitteru, a blogovi su objavljivali više ili manje seksističke fotomontaže školskih registratora s fotografijama i crtežima žena.

U srijedu je na Facebooku otvorena stranica "Registratori puni žena" koju su odobrile 303.000 korisnika.

Na predizbornom skupu u sveučilišnom kampusu u Iowi Obama se požurio da iskoristi ovu novu nesmotrenost svog suparnika, istaknuvši kako se zalaže za ženska prava i ujedno praveći reklamu svom programu zapošljavanja tisuću profesorica matematike i prirodnih predmeta.

"Moram vam reći da ne moramo prikupljati gomilu registratora kako bismo pronašli stručne, motivirane i nadarene mlade žene spremne da uče i poučavaju na tim poljima", kazao je predsjednik Obama.

Obama i Romney nastavljaju obilazak po glavnim američkim državama ne bi li pridobili neodlučne birače, dvadeset dana prije predsjedničkih izbora i dan nakon druge tv-debate koja je protekla u iznimno napetom ozračju.

Treće sučeljavanje Obame i Romneyja bit će u ponedjeljak u Boca Ratonu, na Floridi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter