Romney: Obamina obećanja bila su isprazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mitt Romney prihvatio je u četvrtak navečer nominaciju za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 6. studenoga pozivajući glasače da okrenu stranicu i ostave iza sebe razočaranje Obamom i njegovim mandatom u protekle četiri godine.

Prihvaćajući nominaciju posljednjega dana republikanske konvencije u Tampi na Floridi, Romney je rekao da će nastojati ujediniti podijeljenu zemlju koja je vjerovala u Obamina isprazna predizborna obećanja i izgubila nadu da će ikad biti ispunjena.

"Našoj zemlji danas ne treba ništa komplicirano ni duboko. Nije potrebno posebno vladino povjerenstvo koje bi nam reklo što je Americi potrebno. Amerika treba radna mjesta. Mnogo radnih mjesta", rekao je Romney. Naglasio je da je njegovo poslovno iskustvo lijek za oslabjelo gospodarstvo, obećavši da će otvoriti 12 milijuna radnih mjesta.

"Došlo je vrijeme da razočaranje s protekle četiri godine ostavimo za sobom i ostavimo po strani podjele i optužbe", rekao je. "Vrijeme je da damo novo obećanje Americi."

Romney je dodao da su Amerikanci željeli vjerovati Obami, ali su trpjeli zbog njegovih pogrešaka. "Ako ste osjećali uzbuđenje kada ste glasovali za Baracka Obamu, ne biste li morali osjećati isto i sada kad je predsjednik? Sigurno nešto nije u redu kada ste se najbolje osjećali onoga dana kad ste mu dali svoj glas", rekao je.

Razlika između Romneya i Obame u anketama nije velika, a ova je konvencija Romneyu donijela i prednost. Prema najnovijim istraživanjima on vodi s 44 nasuprot 42 posto koliko ima Obama.

Obama mora privući mlade

Predsjednik Barack Obama, izabran prije četiri godine na čelo SAD-a ponajprije zahvaljujući mobilizaciji najmlađih birača, mora ove godine pokušati ponovno potaknuti polet te kategorije pučanstva koju je kriza duboko pogodila.

Čak 66 posto Amerikanaca u dobi od 18 do 30 godina odabrali su 2008. demokratskog kandidata ispred republikanca Johna McCaina, istodobno opovrgnuvši uvriježeno mišljenje da na izborima sudjeluje manje od polovice mladih Amerikanaca.

No ove godine, kad se Obama suprotstavlja republikancu Mittu Romneyu, mladi su ga, čini se, pomalo napustili, iako i dalje većina - 56 posto - namjerava glasati za njega, prema 37 posto koji bi glasovali za bivšeg guvernera Massachusettsa, prema nedavnom istraživanju CNN-a.

Svjestan uloga, Obamin predizborni stožer poslao je Obamu ovaj tjedan u obilazak triju sveučilišnih gradova koji se smatraju ključnim za izbore 6. studenoga - u Iowi, Coloradu i Virginiji.

Bude li ishod neizvjestan, glasovi mladih mogli bi presuditi.

No kandidat za Romneyevog potpredsjednika Paul Ryan u srijedu je na republikanskoj konvenciji govorio o "izgubljenoj generaciji", koja s "diplomama u rukama živi u roditeljskom domu i promatra izblijedjele Obamine postere na svojim nekadašnjim dječjim sobama", a u tome bi moglo biti i nešto istine jer 89 posto mladih od 18-29 godina tvrde da loša gospodarska situacija ima posljedice po njihov svakodnevni život.(Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter