Romina Dušić sudjelovala na Art Festivalu u Kini

Romina Dušić u društvu organizatora na otvaranju izložbe
Romina Dušić u društvu organizatora na otvaranju izložbe

Istarska umjetnica Romina Dušić netom se vratila iz Kine gdje je od 4. do 12 listopada sudjelovala na prvom Art Festivalu u Šangaju i Changzhou. Na ovoj je značajnoj likovnoj manifestaciji sudjelovala na poziv organizatora, a na izložbi je predstavljen rad iz 2012. godine - "Painter at Work".

- Boravak u Kini iskoristila sam za prikupljanje radnog materijala za naredne izložbe i uspostavljanje kontakata s galerijama, veli Dušić te napominje da je na Art Festivalu u Šangaju i Changzhou predstavljeno 35 kineskih umjetnika te umjetnika iz 30-ak zemalja. Festival je organiziran pod pokroviteljstvom China Institute of Arts, a program provodi Hua Xia Boasheng Park u Changzhou, čiji je osnivač poduzetnik i kolekcionar Xia Chaobao.

Sudionici kroz festival upoznaju kulturne institucije i znamenitosti, a umjetničke radionice rezultiraju izložbom više od 150 sudionika u muzeju Boasheng Parka. Izložbu je otvorio Tang Yongli, predsjednik Centralne Akademije likovnih umjetnosti, naglašavajući važnost i potrebu kulturne razmjene između Kine i zapadnih zemalja.

- Prvi Changzhou Art Festival je opsežan projekt međunarodne umjetničke razmjene i predstavlja sponu između istočnih i zapadnih praksi kroz slikarstvo, skulpturu, kaligrafiju i performance, veli Romina Dušić.

U središtu umjetničkog interesa Romine Dušić, koja živi i stvara između Višnjana i Zagreba, su fotografija, video i svjetlo, a pretežno se bavi percepcijom vizualnog materijala, odnosima slike i riječi i vizualnom reprezentacijom. Na Sveučilištu u Ljubljani završila je Akademiju lijepih umjetnosti i dizajna, smjer Dizajn, a na Sveučilištu u Rijeci Akademiju lijepih umjetnosti i dizajna i filozofiju. Pohađala je pulsku Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Njeni su radovi, osim u Hrvatskoj, predstavljani na izložbama u Londonu, Domžalama, Beirutu, Jeonju (Južna Koreja), Edinburghu, Barceloni, Beču, Grazu, Antananarivu (Madagaskar), Doetinchem i Ulft (Nizozemska), Skoplju, Aleksandriji, Piranu, Kopru, Ljubljani, Bitoli, Iowi, Budimpešti. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

 


Podijeli: Facebook Twiter