Romima su djeca najveće bogatstvo

Procjenjuje se da u Vodnjanu živi 400 do 500 Roma
Procjenjuje se da u Vodnjanu živi 400 do 500 Roma

Iako su često isticali da su zadovoljni svojim statusom u Istarskoj županiji i Vodnjanu, gdje su uključeni u mnoge aktivnosti, pripadnici romske nacionalne zajednice uglavnom nisu skloni medijima. Stoga nam je nekolicina njih iz Vodnjana nevoljko dozvolila tek da ih fotografiramo na ulici, čuvajući privatnost svojih kuća. Jedan od razloga njihove nepovjerljivosti je i nedavna deložacija ovdašnje obitelji Ademi, koja je temeljem pravomoćne sudske presude nedavno iseljena iz stana u vlasništvu Grada.

Predsjednik Centra kulture Roma Istre Ibrahim Punušković, jedan od predstavnika Roma iz Vodnjana, rekao nam je da se nada pozitivnom ishodu tog slučaja. Grad Vodnjan za Rome je učinio koliko je mogao, navodi on, a istarske Rome Vladin Ured za nacionalne manjine i druge državne institucije nedovoljno prate. Mnogo više državne potpore imaju Romi u Međimurju, Sisačko-moslavačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.

- Procjenjuje se da u Vodnjanu živi između 400 i 500 Roma, navodi Punušković. Šest je godina radio u Vladinom Uredu za nacionalne manjine i sudjelovao u izradi programa za unaprjeđenje ljudskih prava romske zajednice te osmišljavao akcijski plan za Rome.

- Romi su počeli dolaziti u Vodnjan pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon Drugog svjetskog rata, pa se većina sadašnjih stanovnika rodila u ovom okruženju. Dolazili su trbuhom za kruhom, budući da je Vodnjan i tada bio turističko mjesto, imali su obrte, od kojih neki i danas posluju, a pristizali su iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Prodavali su suvenire, a dio Roma zaposlio se u Uljaniku pa i sada ondje radi dvadesetak Roma iz Vodnjana, kaže Punušković.

Mnogo ih je kupilo nekretnine, rade i privređuju za svoje obitelji i ne žive od socijalne pomoći.

- Dobro smo primljeni, mogu se pohvaliti da se sva djeca upisuju u osnovnu školu i dosta im dobro ide, navodi on. Nakon što završe osnovnu školu, većina ih nastavlja sa srednjoškolskim obrazovanjem, u čemu im pomaže i Ministarstvo znanosti, koje im osigurava stipendije. Kad završe školu, uglavnom ostaju u Vodnjanu i okolici.

- Romima je obitelj na prvom mjestu, zato imaju mnogo djece, ona su njihovo najveće bogatstvo, kaže on. Međusobno komuniciraju romskim jezikom, kaže, koji je sličan indijskom, jer potječu iz Indije, iz koje su prije sedam stoljeća došli na Balkan. (piše P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter