Romima je u Puli bolje nego u Chicagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom Svjetskog dana roma v.d. procelnik za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etnicke skupine Sergio Bernich i predsjednik koordinacije županijskih vijeca nacionalnih manjina Vinko Knez primili su u cetvrtak u sjedištu Županije predstavnike Udruga i Vijeca Roma Istarske županije.

Bernich je pohvalio što se sve veci broj romske djece odlucuje na školovanje i dodao da ce Županija uciniti sve da se povecaju sredstva koja bi se iskoristila za bolji položaj ove manjine u Istri. Knez je konstatirao da je suživot s romskom populacijom u Istri prilicno kvalitetan upozorivši da lokalna zajednica treba privuci što više novca da bi se riješili problemi s kojima se Romi još uvijek susrecu.

Iako je rekao da Romi u Puli žive bolje nego u Chicagu, predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini tvrdi da neki Romi još uvijek nisu riješili osnovno egzistencijalno pitanje, a velik broj ih nema riješeno državljanstvo i krov nad glavom.

Naglasio je da u Istri živi oko 3 tisuce Roma te da se u zadnjih godina vidi pozitivan pomak po pitanju ukljucivanja romske djece u sustav redovnog obrazovanja: srednju školu trenutno pohada 21 ucenik, u osnovnu ide 120 djece, a pozitivno je što i sve više obitelji djecu šalje u predškolske ustanove. Naglasio je da su izuzetno ponosni i na dvoje romskih studenata koji se školuju na pulskom Sveucilištu.

Kako je rekao, Romi su shvatili da se obrazovanjem mogu boriti protiv predrasuda, što pokazuje i cinjenica što sve više romskih djevojaka umjesto ženidbe odabire školu.

- To je jedini nacin da se kvalitetno i dugorocno integriramo u društvo, porucio je Huseini. Po njemu, iduce bi godine trebao zaživjeti projekt koji bi toj populaciji omogucio siguran posao: u planu je otvaranje zadruge u sklopu koje bi se Romi bavili recikliranjem te rasadnika na kojima bi se uzgajalo povrce i potom putem nakupaca plasiralo na tržište.

Ono što ce ljubitelje romske kulture posebno veseliti jest inicijativa za otvaranjem romskog restorana u Puli u kojem ce posjetitelji, osim autenticnih specijaliteta, iz prve ruke moci osjetiti dašak njihove kulture i tradicije.


Podijeli: Facebook Twiter