Romi u Barbanu: Želimo samo raditi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog ilegalne trgovine krupnim otpadom, bespravno izgradenih drvenih baraka i postavljenih kamp-kucica te ilegalnog boravka i stanovanja, odnosno sustavnog kršenja zakona, Opcina Barban prijavila je skupinu Roma koja vec godinama, ali s prekidima, obitava na podrucju Špadica i Barbana.

Prema rijecima nacelnika Denisa Kontošica, prijave se poslane PU istarskoj, Državnom inspektoratu - inspekciji rada i zaštite na radu te Upravi za inspekcijske poslove, odjelu inspekcijskog nadzora.

- Romi na Barbanštini, odnosno u Špadicima i odnedavno u gotovo samom centru Barbana borave ilegalno, dovoze krupni otpad i time stvaraju divlje deponije, a i ilegalno trguju starim željezom, rekao je Kontošic. K tome, napomenuo je, grade bespravna naselja na poljoprivrednom zemljištu.

Rome su najprije prijavili mještani Špadica koji su kazali da su se nastanili na poljoprivrednom zemljištu te da na parcelu dovoze ogromne kolicine željeza, grade barake te da ondje borave 24 sata dnevno. Utvrdilo se da borave na parceli cija vlasnica ima prijavljen boravak u Petrinji te da se parcela nalazi izvan gradevinskog podrucja.

Takoder, utvrdeno je da se Romi ondje bave djelatnošcu sakupljanja i deponiranja otpada pri cemu koriste stara derutna vozila kojima prometuju kroz gusto naseljen dio opcine. Mještani Špadica su se požalili da im se remeti svakodnevni život jer Romi svojim vozilima obilaze livade, šume, te zalaze u privatna dvorišta tražeci krupni otpad.

- Ne krademo, ne želimo socijalnu niti bilo ciju pomoc, želimo samo raditi i živjeti, rekli su nam Milan i Snježana Šajnovic, majka i sin koje smo zatekli u romskom naselju pored nove osnovne škole u Barbanu. Ispricali su nam da su se u Istru doselili iz Banovaca, u blizini Vinkovaca, trbuhom za kruhom.

Istaknuli su da posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti skupljanja krupnog otpada od Nacionalne udruge Europa, regionalnog centra Našice te da rade pošteno.

- Pogledajte gdje živimo! Jesu li ovo uvjeti za normalan i pristojan život. Pa nitko od nas ovo ne želi, ali što da radimo, prisiljeni smo živjeti ovako jer nemamo izbora, rekao nam je Milan, pokazujuci nam skromne nastambe.

- Došli smo ovamo da bismo svojoj djeci omogucili drukciju buducnost, da ih ne zadesi sudbina kakva je naša, dodao je, napomenuvši da je zato jedno dijete upisao u školu u Barbanu.


Podijeli: Facebook Twiter