Romi se u Istri osjećaju kao u svojoj domovini


Povodom Svjetskog dana Roma, istarski župan Valter Flego sa suradnicima primio je jučer u sjedištu Županije predstavnike romske nacionalne manjine. Tom se prigodom zahvalio svim pripadnicima romske zajednice što svakodnevno obogaćuju istarski suživot temeljen na multikulturalnosti, tolerantnosti i multietničnosti.

- Istra je danas europska regija u punom smislu te riječi. Od samog početka, težili smo pripadanju velikoj europskoj zajednici nacija i naroda, a prije nepune dvije godine ta nam se želja i ostvarila. U novom europskom kontekstu, svatko od nas želi sačuvati i njegovati svoje običaje, tradiciju, kulturu i jezik. Premda Romi nemaju svoju matičnu domovinu, uspjeli su ne samo očuvati svoju tradiciju, već ju i obogatiti", istaknuo je Flego.

Govoreći o problemima s kojima se romska populacija danas susreće, između ostalog i po pitanju pronalaska posla, župan je naglasio kako "danas ne bi smjele postojati podjele na osnovi nacionalnosti i vjeroispovijesti te da je jedina podjela ona na čovjeka i ne-čovjeka".

Zamjenica župana Giuseppina Rajko čestitala je predstavnicima Roma njihov dan ujedno im se zahvalivši na dosadašnjoj suradnji koja je prerasla u trajno partnerstvo. Županija će im, dodala je, i dalje biti podrška u očuvanju njihove kulture i tradicije.

Predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini zahvalio se na tradicionalnom okupljanju i tome što se u Istri osjećaju kao da su u svojoj domovini. Izrazio je nadu u svjetliju budućnost i nastavak rada na boljem stambenom zbrinjavanju i obrazovanju Roma. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter