Romi najmanje problema imaju u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovanje i zapošljavanje problemi su Roma u Istri s kojima ce se Županija, prema rijecima dožupanice Viviane Benussi, uhvatiti u koštac. Ona je, primivši u petak predstavnike Udruge Roma Istarske županije povodom Svjetskog dana Roma, kazala da je vec ucinjeno dosta za tu nacionalnu manjinu, ali da još ostaje puno problema koje treba poceti rješavati.

Pulski procelnik Erik Lukšic je najavio da ce se vec iduci tjedan održati sastanak s predstavnicima Roma o izradi strategije za romsku populaciju, koja bi po njegovim rijecima mogla biti donesena do konca godine.

Veli Huseini, predsjednik Udruge Roma Istre, rekao je da su svjesni teške gospodarske situacije, pa stoga trenutno i ne traže puno. Istaknuo je da osim zapošljavanja i stanovanja, veliki problem predstavlja i zdravstveno osiguranje. Kazao je da Romi u Hrvatskoj imaju najmanje problema u Istri, gdje odlicno suraduju s lokalnim vlastima, a zadovoljno je primijetio i da su romska i županijska zastava istih boja.

Istarski Romi su, prema njegovim rijecima, zadovoljni i kvalitetom obrazovanja. Podsjetio je da se danas u Rijeci održava glavna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana Roma, te je najavio i Dane romske kulture, koji ce se održati u svibnju.

Susret nije mogao proci bez romske glazbe, odnosno puhackog ansambla, koji je uspavanu zgradu Županije (vec je bio kraj radnog vremena) pocastio romskom himnom "Gelem, gelem". (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter