Romi iz Vodnjana i Valmada u ilegali na Valovinama

Romsko naselje na Valovinama (M. ANGELINI)
Romsko naselje na Valovinama (M. ANGELINI)

U pulskom kampu Valovine u zadnjih nekoliko mjeseci niknulo je romsko naselje. U desetak napuštenih bungalova na samom ulazu na plažu uselile su se romske obitelji koje ondje pokušavaju započeti novi život.

Kako doznajemo, nekoliko obitelji je iz Vodnjana, a radi se o istim obiteljima koje su istjerane nedavnim deložacijama. Odakle su došle ostale obitelji, njih barem 15-ak, nije poznato, no kako smo kasnije saznali one su s područja Valmada. Našim dolaskom u kamp zatečene obitelji su se očekivano uznemirile, strahujući da naš posjet znači njihovo iseljavanje.

- Nije to lagan život, konstantno živjeti u strahu od deložacije. Kuda da krenu, kuda da odu, rekao nam je prilikom našeg posjeta kampu Valovine Dedo Bajramović, predsjednik nedavno osnovane udruge "Do romskog dostojanstva", svjestan problema.

Bajramović ne živi ondje već došao u posjet da vidi kako bi im pomogao, vidio što se može učiniti. Romske obitelji ondje žive bez struje, vode imaju, no kako god se okrene, to nije adekvatno mjesto za život. Tim više jer, kako su nam rekli, u obitelji koja se uselila u čvrsti objekt nasuprot nekadašnjeg restorana živi dvoje djece s invaliditetom.

- Jedan od njih ne može hodati, a drugi boluje od dijabetesa. Zamislite, lijekove za to morate držati u hladnjaku, no oni to ne mogu jer nemaju struje, veli nam Bajramović, napominjući da su mu jasne predrasude ljudi koji misle da mogu drukčije.

Na pitanje što se može poduzeti, odnosno je li bio kod gradonačelnika Pule da bi pokušao riješiti problem Roma s Valovina, ističe da ih nitko ne sluša niti im želi pomoći, a rješenje bi bilo gradnja romskog naselja.

- Pravo legalno romsko naselje je potrebno jer bi svi bili na jednom mjestu, sa svojom kulturom i tradicijom, sigurni da nas neće potjerati. Tek onda možemo razmišljati o obrazovanju, promjeni načina života. Uz konstantno seljenje, to je vrlo teško, rekao je Bajramović, uz nadu da će se ipak pronaći neko rješenje. (N. SOFTIĆ, G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter